Mercedes-Benz Atego празнува своята 25-та годишнина. През 1998 г. тогавашният

...
Mercedes-Benz Atego празнува своята 25-та годишнина. През 1998 г. тогавашният
Коментари Харесай

Mercedes-Benz Atego - модерна класика

Mercedes-Benz Atego чества своята 25-та годишнина. През 1998 година тогавашният Daimler-Benz AG показа модела по време на интернационалния салон за търговски коли RAI в Амстердам. Първоначално Atego покриваше сегмента от 6,5 до 15 тона възможно общо тегло. Фамилията транспортни средства включваше 25 съществени вида, шест класа на продуктивност и четири разновидността на кабината, с цел да отговори на разнообразните условия на сегмента леки до приблизително тежки камиони.

Опциите бяха редовият четирицилиндров дизел и редовият шестцилиндров дизел, които имаха работен размер от 4,25 или 6,37 литра, 90 до 205 кВт/122 до 279 к.с. и въртящ миг от 470 до 1300 Нм в диапазона от 1200 до 1600 оборота. Само шест месеца по-късно Daimler-Benz показа " тежкия Atego " с по-висока рама, огромен размер и още по-мощен редови шестак (7,2 л работен размер, 240 кВт/326 к.с.) и възможни общи маси от 18 до 26 тона, в 17 съществени вида и два класа на мощ (170 кВт/231 к.с. и 205 кВт/279 к.с., 1300 Нм).

С първия фейслифт през 2004 година в Atego беше въведена нова трансмисия с автоматизирана промяна на предавките, включваща системите за сигурност ABS и ASR, както и спирачния помощник BAS. С помощта на дозираното впръскване на AdBlue беше допустимо дейно да се отстранен към 60 % азота от отработените газове, а частиците сажди бяха уловени от дизелов филтър за твърди частици.

Atego потвърди и че е пионер на електромобилноста в бранша на комерсиалните транспортни средства. През 2010 година моделът BlueTec Hybrid 1222L беше първият сериен камион с дизелово-електрическо редом хибридно задвижване и типово утвърждение на Европейски Съюз. В допълнение към дизела със 160 кВт/218 к.с., дванадесеттонният камион разполага с електрически мотор с водно изстудяване с мощ 44 кВт/60 к.с.

През 2013 година беше пуснато второто потомство на Atego с мотори, които не престават да го задвижват в най-модерните версии и до през днешния ден. Гамата от услуги в този момент варира от 115 до 220 кВт/156 до 299 к.с. Модерното впръскване Common Rail размени детайлите помпа-дюза и разходът на гориво беше понижен приблизително с пет %. Автоматизираната трансмисия PowerShift 3 с шест и осем предавки и режим на свободен ход Eco-Roll в този момент е стандарт. Ръчен комутатор с шест или осем предавки плюс пълзяща се предлага единствено като алтернатива.

През 2019 година Mercedes-Benz реализира спомагателен забележителен прогрес в напъните си да понижи оперативните разноски и да усили наличността. Mercedes-Benz Uptime към този момент се предлага и за Atego. Услугата дава на оператора на автомобила и сервиза на Mercedes-Benz информация за положението на автомобила в действително време.

Той също по този начин може независимо да пояснява известията за статус от камиона и да извлича указания за деяние от тях. По този метод могат да бъдат избегнати непланирани спирания и условията за поддръжка и обслужване могат да бъдат планувани авансово, тъй че да не нарушават логистичните процеси.

От април 2024 година Atego ще разполага с най-новите системи за подкрепяне на сигурността като асистентът за спешно прекъсване Active Brake Assist 6 (ABA6) и асистентът за завиване Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2). Основата за това е нова платформа за електроника и, обвързвано с нея, по този начин нареченото обединение на датчици за сливане на данни от радар и камера за още по-голям аспект начело и в профил.

Daimler Truck надвишава законовите условия в доста области със своите системи за подкрепяне на сигурността. Например, ABA 6 интензивно се намесва в прекъсването и може автоматизирано да стопира освен пред неподвижни транспортни средства, само че и пред пресичащи, насрещни участници в придвижването или участници в придвижването, движещи се в лентата със скорост до 60 км/ч.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР