Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на

...
Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на
Коментари Харесай

Навършват се 28 години от сръбския геноцид в Сребреница

Мемориалният център Сребреница-Поточари през днешния ден отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на бошняците през юли 1995 година от сръбските сили.

Досега Мемориалният център Сребреница-Поточари е погребал над 7000 жертви на сръбския геноцид в Сребреница, а други 237 жертви са заровени на други места, съгласно желанието на техните фамилии. Сред тях са 435 малолетни. Още хиляда изчезнали поданици на Сребреница към момента се търсят.

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Настъплението им стартира на 6 юли 1995 година, като по този начин нарушават решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 16 април 1993 година, с което анклавът е разгласен за зона за сигурност. До 11 юли 1995 година, когато анклавът е високомерен от сърбите, към 8000 мюсюлмани, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години, са избити.

Масовото кръвопролитие, оповестено на 26 февруари 2007 година от Международния съд в Хага като геноцид, е най-тежкото клане в Европа след Втората международна война (1939-1945).

За геноцид, закононарушения против човечеството и други закононарушения, осъществени в Сребреница през юли 1995 година, Хагският арбитражен съд и съдилищата в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия до момента са осъдили 47 души на повече от 700 години затвор.

Младич беше наказан на пожизнен затвор от Международния углавен съд в Хага, както и някогашният президент на Република Сръбска Радован Караджич. Трима други висши офицери от армията на Република Сръбска излежават доживотни присъди за геноцида в Сребреница.

Източник: БГНЕС/БТА

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР