Меланомът е най-опасният от всички видове рак. За съжаление, той

...
Меланомът е най-опасният от всички видове рак. За съжаление, той
Коментари Харесай

5 признака, че лекар спешно трябва да види бенките ви

Меланомът е най-опасният от всички типове рак. За страдание, той не се среща толкоз рядко - ракът на кожата е на трето място по разпространяване.

За благополучие заболяването е лечима, в случай че се открие в най-ранните стадии.

Основният сигнал за болестта са промени в размера и формата на елементарни бенки, както и такива, които ненадейно се появяват по кожата.

Бенките, наричани още невуси, са постоянно срещани дребни кафяви петна или надигнати пигментирани формирания, които се появяват по кожата на цялото тяло нормално в първите години от живота, съвсем при всички хора. Формата им нормално е кръгла, пигментацията равномерна, отграничаването им от околната кожа е вярно.

Нормалните бенки (nevus melanocyticus) имат симетрична, кръгла или овална форма и са с добре отграничен борд. Цветът им е постоянен, а диаметърът към 6 мм или по-малък. Тези бенки се появяват по телата ни още от ранно детство до 35-40 год. възраст.

За разлика от тях Атипичните бенки (диспластични невуси) са " изменени " бенки, при които настъпват промени в пигментацията, размера и равномерността на ръбовете. Те носят риск от развиването на малигнен меланом. Колкото по-голям е броят на диспластичните невуси, толкоз е по-голям рискът от развиване на меланом. Наличието на 10 или повече дисплостични невуса усилва 12 пъти риска от развиването на меланом.

Според медицински данни, сред 2 и 8% от бялата раса развиват атипични бенки. Наследственото влечение също играе значима роля. Хора, които имат диспластични невуси и наследствена история за меланом имат 7 до 27 пъти по-голям риск от развиването на меланом спрямо естествената популация, което може да бъде избегнато чрез ежемесечно оглеждане на личните бенки, постоянен медицински обзор при кожен лекар с дерматоскопия и ежедневна фотопротекция.

Атипичните бенки са главен рисков фактор за развиване на меланом.

Точното отдиференциране сред диспластичен невус и ранен меланом е мъчно. Често меланомът стартира своето развиване от подобен невус.

Вижте петте най-важни признака, които са сигнал за неправда с бенките ви и е належащо незабавно да посетите доктор:



Симетрия

Безопасната бенка е симетрична. Ако една част от нея е доста по-голяма от другата, в случай че формата на половинките ѝ е доста друга - бенката може да е злокачествена и е по-добре да я покажете на доктор.

Цвят

Бледа, отмерено оцветена - това са признаци на здрава бенка. Ако някоя бенка ненадейно потъмнее или не е отмерено оцветена, консултирайте се с доктор, това може да бъде рисков знак.

Размер

Определянето на безвредния размер е доста просто: прикрепете тъпия завършек на елементарен молив към бенката. Ако бенката ви е по-малка - всичко е в ред, само че в случай че размерът на ръба ѝ надвишава диаметъра на молив, по-добре е да ревизирате при доктор.

Остри ръбове

Безопасната бенка постоянно има ясно избрани ръбове и ясно изразени граници. Но в случай че забележите, че при някои от вашите бенки границите са се размили и краищата са станали неразличими, неотложно се консултирайте с доктор!

Промяна

Всякакви промени в цвета, формата или размера на позната бенка са мотив да се консултирате с кожен лекар.

Обикновено бенките не би трябвало да се трансформират - в случай че това се случи, по-добре е да се консултирате със експерт, написа уеб сайтът zdrave.to
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР