Мексико може да постигне целта си да замени половината от

...
Мексико може да постигне целта си да замени половината от
Коментари Харесай

Мексико може да се затрудни да осигури вноса на ГМО царевица до 2024 г.


Мексико може да реализира задачата си да размени половината от потребностите си от импорт с генетично немодифицирана царевица, само че ще се затрудни да съблюдава крайния период за това, което може да докара доимпулс за повишение на цените за главната си просвета, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на специалисти.

Мексико внася към 17 милиона тона най-вече генетично модифицирана (ГМ) царевица от Съединените щати, само че има президентски декрет, който цели последователното премахвана ГМ царевицата и хербицида глифозат до 31 януари 2024 година Поддръжниците на възбраната споделят, че ГМ семената замърсяват вековните локални сортове на Мексико, а правосъдни борби свързани с изказвания, че хербицидите на основата на глифозат предизвикват рак, се водят в американските съдилища от години.

След напън от страна на Съединени американски щати и закани за спор по Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA), мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели през ноември, че вносът на ГМ жълта царевица за храна на животни ще продължи да бъде позволен, в очакване на годишно позволение от здравния регулатор COFEPRIS.

Мексиканските публични лица обаче не са декларирали какъв брой ГМ жълта царевица ще продължат да купуват и дали проектът за фрапантно понижаване на вноса към момента е в действие.

Заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес сподели пред Ройтерс през октомври, че Мексико, най-големият покупател на американска царевица, е на път да понижи на половина вноса на царевица през 2024 година Това ще компенсира разликата посредством увеличение на локалното произвеждане и търсене на покупко-продажби с фермери от Съединени американски щати, Аржентина или Бразилия за генетично немодифицирана царевица, съобщи той.

Ройтерс интервюира секторни специалисти, търговци и фермери по отношение на провокациите пред обезпечаването на доставки на генетично немодифицирана царевица, задоволително огромни за потребностите на Мексико от импорт - и в точния момент за неговия декрет от 2024 година Повече от 90 % от царевицата, отглеждана в Съединени американски щати, главният източник на стока в Мексико, е генетично модифицирана, съгласно Националната асоциация на производителите на царевица (NCGA).

Кен Далмиер, основен изпълнителен шеф на " Кларксон грейн " (Clarkson Grain), американски снабдител на органични и не-ГМ зърна, разяснява, че макар че сега няма задоволително огромно предложение на не-ГМ култури в Съединени американски щати за Мексико, може да има, в случай че Мексико работи бързо.

" Все още има време пазарните сили да повлияят на доставките и логистиката, с цел да задоволят потребностите и желанията на Мексико, само че този прозорец бързо се затваря ", изясни Далмиер, отбелязвайки, че за договорка от подобен мащаб ще са нужни " херкулесови старания ".

Нарастващото комерсиално напрежение идва, когато световното търсене на зърно и маслодайни семена е мощно, а доставките са нищожни, откакто спорът в Украйна прекъсна износа на зърно от Черноморския район и необятно публикуваната суша попречи на културите в американските равнини.

Но за фермерите, които търсят евентуално рентабилен нов пазар, цената може да бъде мощен мотиватор. Далмиер пресметна, че Мексико ще би трябвало да заплати надбавка до 20 %, с цел да си коства американските фермери да отглеждат не-ГМ царевица, нарастване, което може да подхрани мексиканската инфлация.

Все отново финансовият тласък може да не е задоволителен, с цел да убеди американските фермери да трансформират индустриалните си способи, счита Анди Джобман, президент на Асоциацията на производителите на царевица в Небраска. Преминаването към не-ГМ култури допуска потреблението на повече пестициди и повече обработка на почвата за надзор на плевелите, което в последна сметка води до ерозия на почвата, сподели Джобман.

" Това е като прекосяване от потребление на електричество към връщане към потребление на свещи във връзка с технологиите ", съобщи той.

Ако Мексико изчака до октомври 2024 година, би могло да бъде по-реалистично да се обезпечат доставките на американската годишна продукция през тази година, съгласно Бен Шол, президент на купувача на зърно " Остербур енд асосиейтс " (Osterbur and Associates).

Мексико обаче ще се бори да подписва покупко-продажбите непосредствено с фермерите и вместо това ще има потребност от надеждни сътрудници посредством огромни търговци на артикули като " Каргил " (Cargill) и " Арчър-Даниелс-Мидланд " (Archer-Daniels-Midland), с цел да изтегли смяната, счита той.

Според търговец от водеща на пазара компания, който приказва при изискване за анонимност, е " изцяло нереалистично " да се чака фермерите в Съединените щати или различни огромни снабдители като Аржентина и Бразилия да създадат нужната смяна.

Трудно е да се дефинира количествено какъв брой не-ГМО царевица се създава в Съединени американски щати и тези данни не се наблюдават от Министерството на земеделието на Съединени американски щати, сподели агроикономистът от университета Пърдю Майкъл Лангемайер.

На доктрина има задоволително аграрни земи в Съединени американски щати, произвеждащи някаква форма на небиотехнологична царевица, с цел да се отговори на настоящото търсене на импорт в Мексико, съгласно разбор на Ройтерс на данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA).

Американските фермери засяха и ожънаха към 5,7 милиона акра небиотехнологична царевица за зърно през 2022 година – към 7 % от общите акри царевица в страната, съгласно последните данни на USDA.

Мексико е внесло общо 17,3 милиона тона от юли 2021 година до юни 2022 година, като 16,9 милиона тона идват от Съединени американски щати, съгласно данни за търговията. Производството на този размер царевица ще отнеме към 3,9 милиона акра, в случай че всеки акър даде последния междинен рандеман на царевица от към 172 бушела на ожънат акър, съгласно данните на USDA.

Останалият размер, ориентиран към Мексико, идва от Бразилия, Аржентина и Европейския съюз, сподели икономистът Мириам Морат от Международния съвет по зърното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР