Ако си мислите, че планината ще ви излезе евтино удоволствие,

...
Ако си мислите, че планината ще ви излезе евтино удоволствие,
Коментари Харесай

И хижите на Витоша надуха цените на манджата

Ако си мислите, че планината ще ви излезе на ниска цена наслаждение, ако решите да хапнете супа и кебапче в някоя хижа, не се заблуждавайте. Отминаха времената, когато и най-бедният екскурзиант можеше да обядва чорба и главно за жълти стотинки, т.е. за 5-6 лв. менюто.

Сега обаче тези пари ще ви стигнат тъкмо за една супа.

В множеството „ скромни ресторантчета ”, на Витоша да вземем за пример, 5 лв. е даже фасул чорбата и супата от коприва. Ако желаете да си вземете и салатка – шопска или овчарска, цените са горе –долу като в приблизително заведение в София – сред 7 и 9 лв..

Естествено, множеството прегладнели туристи налитат на скарата, само че в случай че вземат 5-6 кебапчета, остават учудени от крайната сметка. Причината е ясна – кюфте или кебапче под 2,50 лева няма, а тук-там костват и 3 лв.. Пържените карнофки пък вървят по 6-7 лв..

Ако желаете да хапнете готвено с месо, напряко пригответе десетачка, ядосват се планинарите. Десертите като пастичка или крем карамел също са високи – към 6 лв., тъй че не бързайте да поръчвате. Разни екстри като телешки език на скара, дробчета и така нататък също спадат измежду деликатесите и цифрите са като в менютата на софийските кръчми.

Въпреки високите цени, множеството заведения за хранене в планината имат неприветлив, нездрав тип, имат тип на запуснати от години, само че все пак с цените не си поплюват, ядосват се туристите.

Дори кафето в планината към този момент се продава като в над междинен клас заведение в центъра на София. На „ Златните мостове ”, дървено кафене на спирката продава ободрителната напитка съвсем за 3 лв., а крем карамелът върви по 5, само че хората си взимат заради неналичието на конкуренция наоколо.

„ Удариха го единствено на облага, планинарският дух въобще го няма, настаниха се търговците. Надули са цените до безсрамие, тъй че малко на брой да могат да си разрешат да хапнат и пийнат нещо ”, възмутени са по-скромните туристи. Затова и множеството, изключително по-възрастните фенове на природата, към този момент сядат пред хижите и вадят от раниците приготвена от къщи храна, с цел да се поддържат по време на прехода.

„ Навремето множеството хижи в планината даже стояха отключени, с цел да дадат заслон на всеки, който има потребност. Пари туристите оставяха съгласно опциите си. ”, напомнят си старите обичаи в планината ветерани.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР