Мексиканските власти арестуваха бившия главен прокурор на страната Хесус Мурильо

...
Мексиканските власти арестуваха бившия главен прокурор на страната Хесус Мурильо
Коментари Харесай

Полицията в Мексико арестува бившия главен прокурор

Мексиканските управляващи арестуваха някогашния основен прокурор на страната Хесус Мурильо Карам, който управлява следствието за изгубването на 43 студенти през 2014 година. Това е една от най-големите нещастия в най-новата история на Мексико.

Властите са издали заповеди за арест на 20 военни, петима административни и правосъдни чиновници, 44 служители на реда и 14 членове на наркокартела " Герерос унидос”. Те са упрекнати в присъединяване в проведена престъпност, принудително изгубване, изтезания, ликвидиране и възпрепятстване на правораздаването.

Бившият основен прокурор Хесус Мурильо Карам е най-високопоставената фигура, арестувана до момента във връзка със случая, който шокира Мексико и провокира остри интернационалните реакции. Карам е някогашен високопоставена фигура на тогавашната преобладаваща Институционална революционна партия (ИРП), която в този момент е в съпротива.

Преди изгубването си студентите се бяха отправили савтобус от южния щат Гереро на проява в столицата Мексико Сити, само че изезват по пътя. Разследващите твърдяха, че те са били арестувани от корумпирани полицаии предадени на наркокартела, който ги е сметнал за членове на съперничеща тайфа

Според формалния отчет, показан през 2015 година, членовете на картела са умъртвили студентите и са изгорили останките им на бунище. Тези изводи бяха отхвърлени от самостоятелни специалисти и службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, както и от фамилиите

В четвъртък комисия за истината, проверяваща зверството, дефинира случая като " държавно закононарушение ", включващо чиновници на разнообразни институции. В него се споделя, че военният личен състав носи най-малко частична отговорност, директно или заради немарливост.

“Техните дейности, бездействияили присъединяване в случаи разрешиха изгубването и изтезанието на студентите, както и убийството на шестима други души “, сподели ръководителят на комисията, зам-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас.

Президентът Андрес Обрадор сподели в петък, че всички бойци и чиновници, забъркани в изгубването, би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването.

“Истината за тази жестока, нечовешка обстановка и в това време наказването на виновните оказва помощ да се предотврати повторението на такива ужасни събития и укрепва институциите “, сподели президентът.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР