Международното триенале Духът на акварела, което ще има своето трето

...
Международното триенале Духът на акварела, което ще има своето трето
Коментари Харесай

Международното триенале Духът на акварела 2022 се открива на 12 юли във Варна

Международното триенале " Духът на акварела ", което ще има своето трето издание, събира художници и фенове на изкуството от 12 юли във Варна, заяви Нина Локмаджиева. Организатор на форума е фондация “Международно акварелно общество - България " с ръководител Селма Тодорова, събитието всекидневно се поддържа от Община Варна.

На 12 юли от 17:00 в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, се открива фестивалната част на форума, която ще продължи до 16 юли, а изложбата ще остане експонирана в Градската художествена изложба до 11 август.

352 произведения на художници от 55 страни ще вземат присъединяване в изложбата на третото издание на Триеналето, измежду създателите са почетните участници, членовете на интернационалното жури, поканените и участващи в състезанието художници. 33 от тях са номинирани, а 25 от тях ще получат награди на откриването. Всички участници ще бъдат показани в двуезично печатно и цифрово издание – азбучник на фестивала. След Варна по-голямата част от картините ще бъдат включени в пътуваща галерия в девет български града.

Посоките, в които се развива Триеналето, обрисува неговият основател Селма Тодорова:

“Нашата цел, както и при предишните издания, е този фестивал да се утвърди като неповторим празник на акварела във Варна с времетраене един месец, с наситена стратегия и съпътстващи събития и изложения акварел в още четири варненски галерии ( " Графит ", “Папийон ", “Ларго ", “Тереза Зиковска " ), а по-късно да продължи още към 9 месеца под формата на пътуваща галерия из България. Затова тази година сме подготвили още по-богата стратегия на фестивала и респектираща галерия, събрана с неимоверни старания поради войната в Украйна (участват голям брой участници и от Украйна, и от Русия), локдауна в Китай (участват 22-ма майстори от Китай), хакерската офанзива на БГ пощи и казуса с пощенските услуги в международен мащаб. Въпреки политическия дискомфорт, ще бъдат показани и доста участници от Северна Македония и Албания.

Предвидено е реализирането на голям брой пърформанси, пленери, демонстрации и презентации с акварелна техника, за които са поканени както одобрени български, по този начин и международно известни акварелисти от чужбина. Предвиждаме проява и презентация за нововъведенията в акварела.

Изложбата отдава респект на класика на българския акварел Никола Маринов с копие на негов оригинал, възложен от Градската художествена изложба в Търговище, която носи неговото име. В оригинал представяме Васил Вълев - наш класик, който умря неотдавна и сложи начало на школа. Малко преди гибелта си преди два месеца, своя работа изпрати и Игор Мосийчук - украинец от Молдова - едно международно име. Всички бяхме разтърсени от загубата, познаваме го от близко, той е правил мастер класове и галерия във Варна. Работата му е изключителна. Сред ярките имена е и Карла О’Конър - известна американска художничка, една от най-награждаваните в Съединени американски щати. Присъства и 95-годишният Франк Уеб - на него му е присъдена купата “жива легенда " - единствената, присъдена в 153-годишната история на Американското акварелно общество.

Все повече са участниците от България, искащи да се включат във форума. Ние не сме подвластни на избрани школи, в изложбата участват няколко посоки - хиперреализъм (Радослав Маринов - Реме Джуниър), ще забележим и доста нереални създатели, които са в обособена зала, всички са с друг почерк. От нереалните създатели можем да разпознаваем Цветан Казанджиев, който участва във всички издания на Триеналето, както и Пламен Бонев, Николай Найденов, а също и алегоричният Радко Мурзов. Импресионистичното направление е показано от Стела Кенфилд, която не е учила в България, а в Америка. Често създатели минават и през разнообразни посоки - доста ослепителен образец за това е Иван Милушев - притежател на голям брой награди. Характерно за него е, че стилизира и мъчно влиза в някакви граници - той е съвременен живописец, работещ с всички техники, акварелът при него се трансформира в доста плътна ярка материя, в композиции със стилизация и дисторция, която е типично негова. Има и една наклонност, която пресъздава архитектурата, доста близка до това, което се прави по света. Това са градски пейзажи, постоянно от Италия - Венеция, Матера - естетични и комерсиални до известна степен, които феновете одобряват доста елементарно. В България също има въздействие това направление.

В експозицията е включен и един доста дребен портрет на ромско дете - открих една млада художничка от Сливен - Татяна Христова, която с помощта на присъединяване си посредством нашата фондация неотдавна беше наградена в Испания, тя нарисува тази доста изразителна работа. Представен е и Кирил Божков - занаятчия на портрета, изпълнен с изключителна вещественост.

От задграничните участници удивително е включването на художниците от Китай. Имахме големия шанс да получим от тях оригинали, разнородни работи - всички доста положителни. Много награди откупки отиват при китайците. Защото в действителност са доста положителни, те акварела го дишат, имат такива обичаи. Можем да забележим и нереални, и импресионистични техни работи, майсторски акварели, които са на друга тематика, в това число интериор, нереална живопис, пейзаж и натюрморт, има толкоз техни картини с разнопосочни търсения - живописни, графични, както и запленяващи портрети.

Испанската школа е също доста добра, свободна е много, художниците от Испания режат, шият, в действителност безусловно освободено работят и са доста положителни в своята живописна школа. На предишното издание видяхме демонстрации на две известни представителки на тази школа.

Сред най-ярките участници са и акварелистите от съветската школа, както и австралийците, японците и американците, измежду които се открояват поетичният Томас Шалер и Анди Евънс, който рисува импресионистично с доста светлина “ - приключи Селма Тодорова.

Откриването на Международното триенале на акварела е на 12 юли, вторник, от 17:00 на ул. “Любен Каравелов " 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР