Международното споразумение Energy Charter Treaty (ECT) е предназначено да гарантира

...
Международното споразумение Energy Charter Treaty (ECT) е предназначено да гарантира
Коментари Харесай

Европейски страни излизат от споразумение, гарантиращо инвестициите в енергетиката

Международното съглашение Energy Charter Treaty (ECT) е предопределено да подсигурява вложенията в енергетиката. Позовавайки се на него, енергийни компании, опериращи планове с изкопаеми горива, съдят държавни управления през последните години. След несполучлив опит за промяна на договорката няколко европейски страни оповестиха, че се отдръпват, а евентуално други ще ги последват.
Energy Charter Treaty (ECT), интернационалното съглашение, което подсигурява вложенията в областта на енергетиката, може да е пред раздробяване, откакто Нидерландия и Испания оповестиха, че се отдръпват от договорката. Италия се отхвърли от контракта преди години, а Полша също е в развой на отдръпване. Напоследък организацията среща от ден на ден неодобрение, защото обезпечава отбрана на вложителите в изкопаеми горива и разрешава на фирмите да съдят държавните управления в частни трибунали поради политики, ориентирани към понижаване на излъчванията.

" Редица страни към този момент започнаха стъпки за преустановяване на участието си ", сподели нидерландският министър по енергетиката и климата Роб Йетен, заявявайки, че и страната му има такива проекти. Решението е дефинитивно, твърди Politico, базирайки се на информация от държавни представители. Източниците не удостоверяват дали напускането е координирано с други страни, само че споделят, че " се водят всевъзможни диалози ".
Реклама
По силата на съглашението Нидерландия беше привлечена по две правосъдни каузи от оператори на въглищни централи, които съдят държавното управление за пропуснати изгоди поради проекта на страната последователно да забрани използването на замърсяващото гориво. Исковете са на енергийните компании Uniper и RWE.
Незадоволителна промяна
Договорът, който е в действие от 1998 година, е умислен като гаранция за енергийните доставки и дава отбрана на фирмите, инвестиращи в промишлеността, напомня Reuters, като в началото е предопределен да насърчи енергийния бранш в страните от някогашния Съветски съюз. През последните години както компании за изкопаеми горива, по този начин и такива за възобновима сила, използваха контракта, с цел да съдят страните за промени в регулациите.

Преди четири години Европейската комисия стартира договаряния за реформиране на съглашението, тъй че то да спре да защищава изкопаемите горива. За смяна на разпоредбите обаче е належащо единодушието на всички страни. През юни Европейска комисия разгласи пробив в договарянията, като компромисът е да се приключи правната отбрана на нови вложения след 15 август 2023 година, а съществуващите да се употребяват с такава още 10 години.

Резултатът, наподобява, не е приемлив за някои държавни управления, които желаят по-бързо да декарбонизират стопанските системи си, и за тях по-добър вид е да изоставен. Йетен дефинира предоговарянето на изискванията като несполучливо и съобщи, че ECT не е в сходство с Парижкото съглашение. " Поради тази причина Нидерландия, за предпочитане дружно с целия Европейски Съюз, ще напусне ECT ", съобщи той. Италия излезе от съглашението още през 2016 година, а Полша стартира официална процедура предишния месец. Вероятно е други страни да последват образеца. Говорител на френското министерство на енергетиката сподели пред Politico, че държавното управление прави оценка промените и в случай че те не съответстват " с упоритостите и задачите " на страната, Париж може също да се отдръпна.
Реклама
Нидерландия преди е била един от най-твърдите поддръжници на трибуналите за разногласия сред вложители и държавни управления, употребявани от ECT, и нейното излизане може да е началото на верижна реакция в съюза, разясняват политици.

Комисията по-рано предизвести, че съществуващите вложения ще останат предпазени в продължение на 20 години даже при координирано отдръпване на страните от Европейски Съюз. Италия да вземем за пример към момента е въвлечена в арбитражно дело поради възбрана на петролни и газови планове в Адриатическо море, макар че страната се отдръпна преди години.
Свързани публикации Декарбонизацията, енергийният преход и зеленото бъдеще на България 18 октомври 2022, 08:48 Китай няма да бърза с прехода си към чиста сила 17 октомври 2022, 13:53 RWE, най-голямата енергийна компания в Германия, става зелена 12 октомври 2022, 07:18 Какви са вариантите за промяна на енергийния пазар в Европейски Съюз 31 август 2022, 13:39 Компании съдят държавни управления поради зелени политики, които заплашват приходите им 26 септември 2021, 14:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР