Международният валутен фонд планира да каже на Китай да стимулира

...
Международният валутен фонд планира да каже на Китай да стимулира
Коментари Харесай

МВФ: Китайската икономика има много проблеми и забавя растежа си

Международният валутен фонд възнамерява да каже на Китай да подтиква слабото вътрешно ползване, да се заеме с проблематичния си бранш на недвижимите парцели и да ограничи дълга на локалните управляващи – проблеми, които спъват както китайския, по този начин и международния напредък, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Георгиева съобщи в извънредно изявление за организацията, че посланията ще бъдат отправени към китайските управляващи в идния обзор на икономическите политики на Китай, подготвян от МВФ. Фондът изрично ще призове Пекин да промени модела си на напредък, като се откаже от вложенията в инфраструктура и недвижими парцели, захранвани с задължения, акцентира тя.

„ Нашият съвет към Китай е да употребява политическото си пространство по метод, който да му помогне да промени модела си на напредък (като го ориентира) повече към вътрешно ползване “, сподели Георгиева. „ Защото обичайният метод с създаване на инфраструктура и вкарване на повече пари, в актуалната среда няма да бъде работлив “.

Застаряващото население на Китай и спадащата продуктивност играят „ потискаща роля “ за темповете на напредък, както и фирмите в Съединени американски щати и Европа, които изместват веригите за доставки от Китай. Проблемите в бранша на недвижимите парцели в Китай също накараха потребителите да лимитират разноските си, прибавя Георгиева.

„ Всъщност предвиждаме, че без структурни промени растежът в Китай в средносрочен проект може да падне под 4% “, акцентира тя.

През юли МВФ предвижда, че през 2023 година темпът на напредък на Китай ще бъде 5,2 %, а през 2024 година – 4,5 %, само че предизвести, че той може да бъде по-нисък поради свиването на пазара на недвижими парцели. Георгиева означи, че за Китай е значимо и да се погрижи за доверието на потребителите в бранша на недвижимите парцели, като финансира завършването на жилища, за които купувачите към този момент са платили, вместо да избавя закъсали строителни бизнесмени.

МВФ се готви да разгласява нови прогнози за световния напредък преди годишните срещи на Фонда и Световната банка, които ще се проведат от 9 до 15 октомври. Георгиева съобщи настрана, че институциите ще решат в понеделник дали да продължат срещите в засегнатите от земетресението Мароко. Тя означи, че съгласно локалните управляващи възможна смяна на местоположението ще бъде тежък удар за туристическата промишленост на страната.

Съединени американски щати са единствената огромна стопанска система, която е възстановила растежа си отпреди пандемията, до момента в който Китай е с четири процентни пункта под трендовете отпреди пандемията, Европа – с два, а светът като цяло – с три.

Тъй като Китай генерира към една трета от международния напредък през тази година, неговият ритъм на напредък „ е от голяма важност за Азия и за останалата част от света “, акцентира Георгиева.

Тя предизвести също, че е значимо да се подсигурява, че обръщането на Китай към електрическите транспортни средства няма да се прави посредством потребление на дотации по метод, водещ до нелоялна конкуренция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР