Международният олимпийски комитет заяви, че е шокиран от новината за

...
Международният олимпийски комитет заяви, че е шокиран от новината за
Коментари Харесай

Светът е в шок от екзекуцията на иранския борец

Международният олимпийски комитет съобщи, че е шокиран от новината за осъществяването на смъртната присъда на иранския герой Навид Афкари, съобщи ДПА.

" Екзекуцията на бореца Навид Афкари в Иран е доста тъжна вест. МОК е шокиран от това известие ", се споделя в изказването, оповестено през вчерашния ден.

27-годишният играч беше екзекутиран през вчерашния ден в пандиза " Аделабад " в южния ирански град Шираз. Случаят притегли внимание в обществените мрежи.

Властите упрекнаха наказания, че по време на размириците в града е намушкал смъртоносно с нож охранител във водоснабдителна компания в Шираз. Публикувани бяха и самопризнанията му, само че фамилията и правозащитни организации обявиха, че те са били изтръгнати посредством мъчения.

По-рано тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах насочи апели в писма до президента и до висшия водач на Иран, като прикани за помолването на Афкари. В изказването си МОК изрази терзание, че иранските управляващи са пренебрегнали както неговите апели, по този начин и тези на спортисти от целия свят, иранския народен олимпийски комитет и федерациите по битка.

" Мислите ни са със фамилията и приятелите на Навид Афкари ", добави комитетът.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео също осъди изтезанието.

Извършената от иранския режим екзекуция на Навид Афкари е ужасна и жестока " и Съединени американски щати уверено я осъждат, написа през вчерашния ден Помпео в туитър. - Това е скандално посягане против човешкото достолепие, даже съгласно печално известните критерии на този режим. "

" Иранците не могат да бъдат накарани да замълчат ", предизвести Помпейо и увери, че животът и гибелта на Афкари " няма да бъдат забравени ".

За Афкари се застъпи и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който прикани иранските управляващи да не привеждат смъртната присъда в осъществяване. Според президента той е бил наказан на гибел поради присъединяване си в антиправителствена проява.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР