Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди управляващите в Афганистан талибани, че

...
Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди управляващите в Афганистан талибани, че
Коментари Харесай

Мок постави условие на Афганистан за участие на олимпиадата в Париж 2024

Международният олимпийски комитет (МОК) предизвести ръководещите в Афганистан талибани, че разрешаването на дамите и младите девойки безвреден достъп до спорт е изискване за присъединяване на представители на страната на Олимпийските игра в Париж през 2024 година, написа организация „ Ройтерс “.

Женският спорт в Афганистан беше премахнат след идването на талибаните на власт през август 2021 година.

Изпълнителният комитет на МОК изрази „ съществени терзания “ и „ осъди остро “ рестриктивните мерки за дамите на срещата си в Лозана, където бе показан цялостен отчет за олимпийското и спортното придвижване в Афганистан. Краен период обаче не бе подложен.

 „ Специфичните условия за присъединяване на делегация и тим от Афганистан за Игрите в Париж ще зависят от постигнатия прогрес във връзка с фундаментален въпрос като безвредния достъп до спорт на дами и млади девойки в страната “, се показва в изказването.

Екипите, които показват Афганистан, би трябвало да включват дами спортисти, живеещи в страната, както и в чужбина, оповестиха още от Изпълнителния комитет на МОК.

От правозащитната организация „ Хюман райтс уоч “, приканиха МОК да в профил Афганистан, до момента в който дамите не получат още веднъж достъп до спорт. „ МОК не би трябвало да губи нито ден повече и да в профил талибаните от олимпийското придвижване и да спре финансирането, което обезпечава “, съобщи Минки Уордън, шеф на световните начинания в организацията.

От МОК дадоха отговор, че непосредствената поддръжка към афганистанските спортисти ще продължи, доколкото е допустимо, с цел да им помогне да се приготвят за идната Олимпиада.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР