Международният олимпийски комитет (МОК) одобри пет спорта, които могат да

...
Международният олимпийски комитет (МОК) одобри пет спорта, които могат да
Коментари Харесай

МОК одобри кандидатурите на пет спорта за Игрите в Лос Анджелис 2028

Международният олимпийски комитет (МОК) утвърди пет спорта, които могат да бъдат включени извънредно в програмата на Лос Анджелис 2028, оповестява организация Ройтерс. Предпочетените от уредниците дисциплини са крикет, байрак футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол.

" Предложенията бяха признати от Изпълнителния комитет към МОК ", разгласи президентът на централата Томас Бах след края на съвещанието, като финалното гласоподаване ще се организира в неделя.

Крикетът е изрично най-популярният от петте спорта и това важи изключително за Индия, където живеят близо милиард и половина души. Дисциплината ще се завърне на олимпийските игри следващата година, откакто се организира за последно през 1900-а година.

Други две дисциплини са извънредно известни в Съединените щати. Лакросът е необятно употребен като училищен и колежански спорт, а байрак футболът е аматьорска вариация на американския футбол. В него се състезават по-малко хора, играе се на по-малко игрище и контактът сред играчите е изрично неразрешен. Това го прави надалеч по-блезопасен от на моменти прекомерно грубата игра в НФЛ.

Бейзболът е участвал на няколко олимпиади, в това число и на последната в Токио. Софтболът е негова вариация за дами, до момента в който скуошът е ракетен спорт.

Сред предложенията от преди два месеца беше и каратето, което обаче отпадна в процеса на пресяване. Припомняме ви, че точно този спорт донесе на България златен олимпийски орден от ЛОИ Токио 2020 с помощта на Ивет Горанова, която, за жалост, няма да може да пази купата си в Париж следващата година и в Лос Анджелис през 2028-а година.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР