Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че основите за провеждането на

...
Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че основите за провеждането на
Коментари Харесай

От Северна Корея до "белите слонове" - големите изпитания пред Пьончан 2018

Международният олимпийски комитет (МОК) разгласи, че основите за провеждането на зимните олимпийски игри в Пьончан са налице, само че в това време изрази терзание от слабия зрителски интерес и заплахата от " бели слонове ".

МОК прикани уредниците на Пьончан 2018 да положат повече старания в промотирането на събитието и продажбата на билети, както и да подсигурят бъдещето на спортните обекти.

До началото на игрите остават единствено 148 дни, а ескалиращата рецесия в Северна Корея се трансформира в най-голямото затруднение пред домакините.

 От Северна Корея до
© Associated Press

На 3 септември Северна Корея организира шестия си и най-мощен нуклеарен опит. Това накара Съвета за сигурността на Организация на обединените нации да ускори глобите против Пхенян, като забрани на страните членки да купуват севернокорейски текстил и ограничи доставките на горива.

Организация на обединените нации наложи ембарго върху доставките полутечен газ и газов кондензат, ограничи износа на недопечен нефт за Пхенян до нивото от последните 12 месеца, а износа на рафинирани петролни артикули - до 2 милиона барела годишно. Освен това на всички страни членки беше неразрешено да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски служащи.

" Всички фундаментални правила на олимпийските игри са налице и това е доста успокояващо. Сега фокусът би трябвало да се реалокира върху оперативната подготвеност, промотирането и наследството ", сподели шефът на отдела за съгласуваност в МОК Гунила Линберг по време на 131-ия конгрес на организацията.

Тя съобщи, че към момента няма направени проекти за бъдеща употреба на част от основните спортните обекти. " Все още няма никакви проекти за олимпийския улей, за ледения овал и за едно от хокейните уреди. Не желаеме да остават никакви " бели слонове " след игрите ", изясни Линберг.

 От Северна Корея до
© Associated Press

Продажбата на билети също се оказва сериозен проблем. До момента са закупени по-малко от 10% от 750-те хиляди пропуща, планувани за локалните поданици. На 5 септември стартира и онлайн продажба, само че това не даде упования резултат.

Засега продажбата на билети за задгранични жители върви много по-добре. Вече са изкупени половината от плануваните 320 хиляди пропуща. Очакванията са обаче рецесията в Северна Корея да се отрази на бъдещите продажби.

" Винаги е било ясно, че няма да има голям брой гости в Пьончан, само че обстановката със Северна Корея ще накара някои хора, които са възнамерявали да отидат, да се откажат ", разяснява началник в зимните спортове пред " Ройтерс ".

 От Северна Корея до
© Associated Press

Първоначално домакините чакаха 90% от пропуските да бъдат продадени преди началото на игрите. Шефът на организационния комитет на Пьончан 2018 Хий Бьом Лий съобщи, че комуникира с локалните управляващи и учебните заведения, с цел да бъдат увеличени продажбите и да има " цялостни игрища ".

" Билетите са една от предпочитаните задания в дневния ред. Когато започнахме продажбата през февруари, до 23 април установихме, че търсенето за едни от предизвикващите максимален интерес спортове - шорттрека, фигурното пързаляне и хокея на лед, е три-четири по-ниско ", изясни Лий.

Toй добави, че за събитията, към които има по-нисък интерес - като ски бягането и параолимпийските игри, търсенето е под 10-20%. Лий сподели още, че уредниците са вкарали в деяние авариен проект и се пробват да активизират 17 локални държавни управления и учебни заведения за увеличение на продажбите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР