Международният арбитражен съд в Стокхолм присъди 13 млрд. евро обезщетение

...
Международният арбитражен съд в Стокхолм присъди 13 млрд. евро обезщетение
Коментари Харесай

Компания осъди Газпром за 13 млрд. евро заради спирането на газа за Германия

Международният трибунал в Стокхолм присъди 13 милиарда евро обезщетение на немският колос Uniper , които би трябвало да бъдат изплтени от съветската държавна „ Газпром “ . Причината е едностранното прекъсване на доставките на газ за Германия през 2022 година, оповестиха от Uniper.

След началото на войната в Украйна „ Газпром “ едностранно спря доставките до доста от държавните и частни компании в Европа, откакто те отхвърлиха да стартират да заплащат в рубли по дълготрайни контракти, в които до тогава бяха заложени заплащания в евро и долари. Спирането на доставките докара до рекордно повишение на цената на природния газ и повишение на цените на сила на в доста от европейските страни.

„ След като получихме правото да прекратим договорите в сходство с арбитражното решение, ние прекратяваме договорите с „ Газпром износ “, сподели каза изпълнителният шеф на компанията Майкъл Луис.

Освен Uniper редица други компании в Европа също чакат решения по арбитражни каузи, на обща стойност към 20 милиарда $, разяснява Ройтерс.

В средата на май българската държавна, че ще съди „ Газпром “ за 400 милиона евро поради спрените доставки. Компанията беше една от последните, които заведоха искове, въпреки че България и Полша бяха първите европейски страни, в които „ Газпром “ еднократно приключи доставките на газ.

Според източници на Reuters от Uniper, в компанията считат, че „ Газпром “ няма да изплати компенсацията, присъдено на арбитржното дело.

За миналата година съветската компания заяви, че е натрупала рекордни загуби за пръв път от повече от четвърт век. Съобщението пристигна макар непрестанните уверения на Москва и Владимир Путин , че европейските наказания против страната не засягат Русия и стопанската система ѝ.

Още през април 2022 година за България, макар настоящия дълготраен контракт. Политици и анализатори дълго тиражираха тезата, че за прекъсването е отговорно българското държавно управление, което беше неистина.

Министри от служебните кабинети на Румен Радев даже позволиха, че е допустимо България да бъде наказана поради спрените от Русия доставки, с което съгласно адвокати компрометираха вероятно бъдещо дело, в което България да потърси компенсации.

„ Газпром “ неведнъж беше определяна за безалтернативна от политици, профсъюзни и работодателски организации сред 2022 и 2023 година

България и страните от Европейски Съюз обаче се приспособиха към обстановката и цените на природния газ последователно се възстановиха.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР