Международни фотографски срещи“ е ежегоден фестивал в Пловдив с 40-годишна

...
Международни фотографски срещи“ е ежегоден фестивал в Пловдив с 40-годишна
Коментари Харесай

„Международни фотографски срещи“ през погледа на артисти-фотографи от цял свят

„ Международни фотографски срещи “ е годишен фестивал в Пловдив с 40-годишна история, който се открива постоянно втория петък на месец октомври в уикенд, кондензиран с фотографски събития – изложения, лекции, презентации, оповестиха от Общината.

Фотографският фестивал с тематика „ Социален топос “ ще покаже места, събития и хора с общата концепция за времето и пространствата, където живеем, ще ни предизвика към съпоставяне, единодушие или отричане на облиците, показани пред нас от актьора фотограф. Топосите – тематичното поле на изложбите – са избрани от икономическите, политическите и самостоятелните човешки правила с фокус индивида, живеещ във или отвън тях. В залите на Градска художествена изложба и Старинен Пловдив ще бъдат показани осем изложения, които освен би трябвало да забележим, само че и да осмислим, с цел да почувстваме връзките на комплицирания образен език на медиума снимка с нашата ежедневна действителност и актуалното изкуство.

Дигиталната епоха даде на хората техниката да снимат безусловно всичко, те снимат и споделят над един трилион фотоси годишно. За жал тази налична полуда на фотографирането обезцени цената на изкуството. В лоялност към фотоизкуството се организира Пловдивският фестивал, с цел да се върнем към това забравено мислене за полезността на мига и времето, когато един фотографски филм имаше 36 фрагмента. За да се обърнем с лице към същинските творби на фотографското изкуство, които по този начин рядко виждаме обществено.

Фестивалът се провежда от фондация „ Пловдивско фотографско средище “ с поддръжката на Община Пловдив, Национален фонд „ Култура “, фондация „ Зингер-Захариев “ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „ Ара Гюлер “ и „ Архив и проучвателен център Ара Гюлер “ Истанбул, Институт „ Лист “ –Унгарски културен институт София и изложба „ Тобе “ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, „ Рамада Уиндам “ Пловдив Тримонциум, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Градска художествена изложба.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР