Международната организация Habitat for Humanity започва серия от срещи в

...
Международната организация Habitat for Humanity започва серия от срещи в
Коментари Харесай

Глобална кампания за достъп до жилище тръгва от Смядово

Международната организация Habitat for Humanity стартира серия от срещи в български общини, отдадени на провокациите и опциите на урбанизацията, а първата от тях ще бъде в шуменската община Смядово тази сряда. Музейният комплекс в града е мястото на полемиката, по време на която ще се прегледат опциите за възобновяване на бедните квартали. Акцентът е върху възстановяване на изискванията на живот и обезпечаване на достъп до базови санитарни условия. Сега един от всеки 7 души на планетата живее в непозволено застроени и пренаселени градски територии с незадоволителна инфраструктура, постоянно без достъп до електричество, вода и канализация, разясняват от организацията.

Ще се дискутира и потребността от възстановяване на правата върху земята. В международен проект 75% от хората нямат подобаваща документи за земята, на която живеят и милиони са в непрекъснат боязън от изселване. „Урбанизацията слага голямо предизвикателство пред устойчивостта във връзка с жилищното настаняване, само че и в случай че е добре планувана, тя може да служи като мощен инструмент за стабилно световно развитие“, споделя Минчо Бенов, шеф на българският клон на организацията Хабитат България.

В рамките на 3-годишната акция ще бъдат посетени общини в цялата страна. След Смядово полемики ще има в Търговище, Антоново, Габрово, Павликени, Несебър, Бургас, Дупница, Кюстендил и София.

Застъпническата акция, която минава под мотото, че всеки човек заслужава да има заслужен дом и да се усеща предпазен от закани към собствеността си, работи в над 30 страни по света. Един от проблемите във фокуса на акцията е пренаселването на огромните градове. „ Хората всеобщо се местят в тях, с цел да намират работа, само че темпът на напредък на популацията надвишава темпа на обезпечаване на съответно настаняване“, показват от организацията и предвиждат, че до 2030 година се чака трима от всеки 5 души в света да живеят в градове, както и популацията в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР