Международната федерация по спортно катерене (ИФСК) разреши завръщането на състезатели

...
Международната федерация по спортно катерене (ИФСК) разреши завръщането на състезатели
Коментари Харесай

Връщат руснаци и беларуси в катеренето

Международната федерация по спортно катерене (ИФСК) позволи завръщането на състезатели от Русия и Беларус в елитните шампионати, отваряйки вратите за тях и за Олимпиадата в Париж. Това оповестява организация Ройтерс.
 Трето място за Александра Тоткова на европейска купата по спортно катерене
Трето място за Александра Тоткова на европейска купата по спортно катерене

Още на съботните квалификации Тоткова показва отлична форма и с второ място мина решително напред

ИФСК наложи възбраната през март 2022 след съветската инвазия в Украйна през беларуската граница. Санкцията бе удължена на Генералната асамблея на федерацията в Сингапур през април тази година, само че по това време бе образувана и работна група за проучване на възможното включване на руснаци и беларуси в интернационалните надпревари.

След продължителни съвещания с Комисията на спортистите, МОК, Европейския съвет и Украинската федерация по спортно катерене (УМКФ), ИФСК получи съвет да следва рекомендациите на Международния олимпийски комитет (МОК), издадени през тази година.

" Решението за връщането на състезатели с съветски и беларуски спортисти в интернационалните надпревари не бе взето елементарно. Без съмнение мога да кажа, че ИФСК осъжда изрично съветската експанзия против Украйна и продължава да поддържа Украйна, нейните спортисти и целия народ ", съобщи президентът на ИФСК Марко Сколарис.

" В същото време обаче ние считаме, че спортът има задача, друга от политизирането. Вярваме в полезностите на олимпизма ".

Следващото международно състезание е планувано за 1-12 август тази година.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР