Международната агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings потвърди дългосрочния

...
Международната агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings потвърди дългосрочния
Коментари Харесай

S&P понижи перспективата за рейтинга на Турция, прогнозира висока инфлация

Международната организация за кредитен рейтинг S&P Global Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на Турция в задгранична валута на " B+ " и в национална валута - на " BB- ".

Прогнозата за рейтинга обаче беше изменена от " постоянна " на " негативна ", което S&P изяснява като цяло с повишените външни опасности за Турция. Промяната в действителност значи, че при идващото преразглеждане на рейтинга на Турция, е по-вероятно той да бъде намален, в сравнение с да се резервира на настоящето равнище.

" От края на октомври 2021 година курсът на турската лира по отношение на $ падна доста, защото Централната банка на страната продължава да намалява главния лихвен % на фона на растящата инфлация ", разясняват специалистите от S&P.

" Според нас, смекчената политика на Централната банка и забележителното намаляване на лирата ще способстват за по-нататъшното повишение на инфлацията, която може да доближи 25-30% при започване на 2022 година ", се споделя в известието на S&P, представено от Интерфакс.

" Очакваме, че доверието на жителите на страната във финансовата система ще се резервира, като банките ще продължат да имат достъп до задгранично финансиране, само че считаме, че външните опасности за страната нарастват ", се споделя още в известието на S&P Global Ratings.

В началото на декември друга рейтингова организация, Fitch, промени прогнозата за кредитния рейтинг на Турция от " постоянна " на " негативна ", като също удостовери досегашния рейтинг на страната.
 Инфлацията в Турция доближи 3-годишен връх
Инфлацията в Турция доближи 3-годишен връх

На месечна база инфлацията нараства с 3,5%

Курсът на турската лира по отношение на $ продължава да пада и през днешния ден, достигайки рекордно ниски равнища. От началото на тази година той се е намалил с към 50%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР