Международна неправителствена организация за защита на човешките права Амнести интернешънъл

...
Международна неправителствена организация за защита на човешките права Амнести интернешънъл
Коментари Харесай

Амнести обвини Израел в апартейд, каква е истината?

Международна неправителствена организация за отбрана на човешките права " Амнести интернешънъл " упрекна Израел, че подлага палестинците на система на апартейд, учредена на политика на " сегрегация, отнемане от благосъстоятелност и изключване ". Според основаната в Лондон организация нейният разбор на дейностите на еврейската страна демонстрира, че те дават отговор на състава на закононарушението апартейд, заяви в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Израел на собствен ред окачестви оповестения при започване на седмицата отчет като " затвърждаване и преработване на неистини " на организации, насаждащи ненавист и съобщи, че документът има за цел " да налее масло в огъня на антисемитизма ".

Обвиненията

Според отчета на " Амнести интернешънъл ", " Израел постанова система на насилничество и владичество над палестинците във всички региони под негов надзор: в Израел и в окупираните територии, както и против палестинските бежанци, с цел да облагодетелства израелците от еврейски генезис ". Според организацията " това се равнява на апартейд, който е неразрешен от интернационалното право ".

В резултат на съществуващите закони, политики и практики, целящи да поддържат системата на надзор, палестинците са останали " фрагментирани географски и политически, постоянно небогати и в непрекъснато положение на боязън и неустановеност ".



Поддръжниците на тезата, че Израел е основал де факто система на апартейд показват като доказателство разширението на израелските заселнически селища, разрушаването и конфискация на палестински жилища и земи, както и признат през 2018 година Закон за националната страна.

В този закон се показва, че " Държавата Израел е националния дом на еврейския народ, в който той упражнява своето естествено, културно, религиозно и историческо право на самоопределяне. Правото да упражнява национално самоопределяне в Израел принадлежи единствено на еврейския народ.

Държавата счита развиването на еврейски селища като национална полезност и ще вземе ограничения за поощряване и пропагандиране на установяването и консолидацията им ".
Според телевизия Ал Джазира това " демонстрира ясно, че Израел счита, че единствено евреите имат права над земите, които сега ръководи ". Подобна идеология съгласно Ал Джазира по едно и също време изисква и легитимира система, в която е налице " трайно владичество над не-евреите във всички земи, намиращи се извънредно под израелски надзор ".

Реакцията на Израел

Израелският външен министър Яир Лапид съобщи, че страната му " не е съвършена, само че е народна власт, ангажирана със спазването на интернационалното право, със свободни медии и със мощна и самостоятелна правосъдна система ". Той дефинира отчета на " Амнести " като " подправен, преднамерен и антисемитски " и назова организацията " просто още една радикална организация, която повтаря агитация ".

Други непосредствено дефинираха отчета на " Амнести " като " злоумишлен ". " Всъщност израелското арабско малцинство - малко над една пета от популацията - се радва на цялостни цивилен права в единствената народна власт в Близкия изток, в това число господство пред закона, равно политическо показване, свободни медии и независимост на словото ", акцентира в. " Таймс ъв Израел ".

Изданието означи също, че " макар, че през последните години Израел се отдалечи рисково от заявената подготвеност за решение с две страни, той не е анексирал Западния бряг и не е въвел публично суверенно ръководство над палестинците, живеещи там ". Вместо това наличието му на Западния бряг и политиката, която организира там, са разследване на условията на сигурността на фона на продължаващия от десетилетия народен спор.



Израел има проблеми и сегашната обстановка не може да се резервира и от израелска позиция - само че тези въпроси би трябвало да бъдат решени по този начин, че основаването на палестинска страна да не излага на риск основаната еврейска страна, акцентира " Таймс ъв Израел ", като упреква " Амнести ", че желае тъкмо заличаването на Израел.

Да се упреква Израел в апартейд освен петни безпричинно името на страната, а и принизява това, на което са били подложени южноафриканците, написа от своя страна в. " Джерузалем пост ", като напомня, че в страната, упреквана в апартейд, арабска партия взе участие в ръководещата коалиция, а във Върховния съд заседават съдии от арабски генезис.

Какво чакаме в бъдеще?

Докладът на " Амнести " и реакцията на израелското държавно управление против него демонстрират все по-засилващата се наклонност израелско-палестинския спор да не се показва като народен и набожен конфликт за територии, а като битка за тъждество и цивилен права в границите на същата територия. Израел и неговите поддръжници обаче отхвърлят този метод на слагане на въпроса и декларират, че той отхвърля историческото право на основаване на еврейска страна и безвредно леговище за евреите, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

През последните години, на фона на изпадналия в застой кротичък развой, някои палестинци удвоиха напъните си да получат признание в интернационалните организации и да употребяват тези канали за предявяване на недоволства и обвинявания против Израел. Израелски представители от дълго време упрекват Организация на обединените нации и други организации, че се концентрират прекомерно върху Израел и са предубедени.



През март предходната година Международният углавен съд стартира следствие на хипотетични израелски закононарушения в окупираните територии. Водят се и други следствия за хипотетични злоупотреби от двете страни по време на войната сред Израел и Хамас през 2021 година.

Опитите за показване на палестинската идея като битка за цивилен права се ускориха от възхода на придвижването " Животът на чернокожите има значение ", показва английският в. " Гардиън ", като предизвестява, че сравнението сред израелското отношение към палестинците и апартейда в Южна Африка става все по-популярно в Съединени американски щати.

Още при започване на годината израелският външен министър Яир Лапид предсказа, че предстоят опити за представянето на неговата страна като причинител на апартейд.
" През 2022 година това ще бъде осезаема опасност ", акцентира министърът, като уточни две следствия на Организация на обединените нации, които съгласно него може да дефинират израелското ръководство на палестинските територии като апартейд.

В Съединени американски щати сравненията сред Израел и Южна Африка от времето на апартейда беше отдавнашно табу. Израелското управление основателно се притеснява, че сходни хрумвания може да навредят на поддръжката за страната в най-важния й съдружник - която към този момент отслабна след войната в Газа през 2014 година. Подкрепата за Израел отслабва даже измежду американските евреи, акцентира " Гардиън ".

И въпреки че няма особени учредения за опасения в скорошна загуба на американската (предимно военна) помощ, произраелските групи в Съединени американски щати са все по-притеснени за опцията си да показват Израел като страна, която се стреми към мир, само че се сблъсква с тероризъм от страна на палестинците. Заплахата против имиджа на Израел доближава по-бавно, само че е евентуално даже по-опасна, предизвестява английското издание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР