Международна група учени откри древни млечни зъби на деца, които

...
Международна група учени откри древни млечни зъби на деца, които
Коментари Харесай

Откриха древни млечни зъби на деца, живели през последната ледникова епоха

Международна група учени откри антични млечни зъби на деца, които са живели през последната ледникова ера в североизточната част на Сибир, заяви Физ.орг. Зъбите са на деца от незнайна до момента група хора, наречени антични северни сибиряци.

Учените са попаднали на находката при проучвания на археологически обект край река Яна. На същия обект са открити скотски кости, каменни сечива и следи от селища.

Специалистите са анализирали ДНК, извлечена от зъбите, които са на 31 000 години. Била изследвана също ДНК от костите на млад мъж, живял преди 10 000 години. Оказало се, че античните северни сибиряци са били генетично свързани с европейците и коренните поданици на Америка и са мигрирали от Западна Европа.

Учените считат, че тази група хора се е появила по същото време, когато са се диверсифицирали прародителите на днешните азиатци и европейци. Древните северни сибиряци бързо са се приспособили към суровите условия. На обекта са живеели близо 40 антични северни сибиряци, а общата им популация е била от към 500 индивида. Те не са се кръстосвали с близки родственици, за разлика от неандерталците, чието изгубване почнало точно по това време.

Древните северни сибиряци определили мозаечния генетичен образ на актуалните хора, които живеят в обширни територии в северната част на Евразия и Северна и Южна Америка. По мнението на учените, античните северни сибиряци са изчезналото звено във веригата, обвързвана с произхода на коренните поданици на Америка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР