Международна група учени изясни произхода на издължените черепи, открити в

...
Международна група учени изясни произхода на издължените черепи, открити в
Коментари Харесай

Разкрита бе огромна мистерия от древността - загадката на издължените черепи в Бавария

Международна група учени обясни произхода на издължените черепи, открити в Централна Европа. Възрастта на тези странни остатъци е съвсем 1 500 години. Според резултатите от проучването, оповестено в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, те са принадлежали на дами, които са мигрирали на територията на Бавария и са практикували черепна дисторция.

През IV-VII век в Европа протича Великото преселение на народите - многочислена миграция на хора, търсещи по-благоприятни условия за живот след внезапното захлаждане, града и нападенията на хуните. Така през пети век от нашата епоха на Британските острови са пристигнали древногермански племена (англи и сакси).

По това време са почнали да се образуват баварските племена, формирани от латинизирани нации от границите на разпападащата се Римска империя и преселци от северен Дунав. Сред археологическите находки на територията на Бавария са открити скелети с изкуствено деформирани и мощно издължени черепи.

Черепната дисторция в епохата на късната древност и ранното средновековие в Европа е била известна у хуните, пристигнали в Европа от Азия. През II век тези процедури са били практикувани от нации, преживяващи на територията на Румъния. Продълговатият череп е бил симптом за хубост и висок статус.
В източна Европа деформираните черепи са принадлежали както на мъже, по този начин и на дами, въпреки че в Бавария те са били най-вече на дами. Учените допускат, че техните притежатели са мигрирали от изток, откъдето е заимствана тази културна традиция.

Изследователи са анализирали ДНК, извлечена от останките на 36 възрастни мъже и дами, заровени на баварските гробища. При 14 от тях имало признаци за черепна дисторция. Освен това били изучени геноми на римски боец и четирима души от изток, двама от които също имали деформирани черепи.
Оказало се, че всички мъже били тясно свързани със актуалните европейци, до момента в който за дамите било особено високо генетическо многообразие. Жените с деформирани черепи били преселени от югоизточна Европа.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР