Международен изследователски екип под ръководството на учени от Нанянския технологичен

...
Международен изследователски екип под ръководството на учени от Нанянския технологичен
Коментари Харесай

Специалисти прогнозират катастрофално повишаване на морското ниво

Международен проучвателен екип под управлението на учени от Нанянския софтуерен университет в Сингапур откри, че повишението на морското равнище през този век ще е по-голямо, в сравнение с се смяташе до момента, оповестява сп. Climate and Atmospheric Science.

Това ще докара до катастрофични последици за островните страни и гъстонаселените крайбрежни региони.

В рамките на изледването били интервюирани 106 специалисти климатолози от целия свят, които решили промените на морското равнище при два сюжета. Ако междинните световни температури се окажат с 2 градуса Целзий по-високи от тези през доиндустриалната ера, морското равнище ще се увеличи с половин метър до 2100 година и с 0,5-2 метра до 2300 година В случай че светът се затопли с 4,5 градуса Целзий, повишението ще е с 0,6-1,3 метра до края на този век и с 1,7-5,6 метра до 2300 година

Тези стойности са по-високи от плануваните от Междуправителствената експертна група за климатичните промени, добавя Българска телеграфна агенция.

Специалистите показаха ледниците в Гренландия и Антарктида като основни знаци за климатични промени и като движеща мощ за покачването на морското равнище. Спътникови наблюдения демонстрираха, че тези ледници се топят с възходяща скорост. По мнението на учените, намаляването на парниковите излъчвания може да усъвършенства прогнозите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР