Международен екип от учени установи ясна връзка между храненето на

...
Международен екип от учени установи ясна връзка между храненето на
Коментари Харесай

Мазните храни водят до мозъчни нарушения

Международен екип от учени откри ясна връзка сред храненето на мишки с диета с високо наличие на мазнини и когнитивния спад, както и поведенческите разстройства. Това се оповестява в публикация, оповестена в списание Metabolic Brain Disease.

По време на опита гризачите са хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици. Приемът на храна, телесното тегло и равнищата на глюкозата са измерени на разнообразни шпации дружно с проби за глюкозен и инсулинов толеранс и когнитивна дисфункция.

Храненето е довело до диабет и следващ когнитивен спад, както и до развиване на тревога, меланхолия и утежняване на признаците на алцхаймер при мишките.

Генномодифицираните мишки, склонни към развиване на невродегенеративно разстройство, демонстрират забележителен когнитивен спад и патологични промени в мозъка, когато се хранят с диета с високо наличие на мазнини.



Мишките с когнитивни увреждания също са по-склонни да станат с наднормено тегло заради неприятен метаболизъм, породен от промени в мозъка, са открили учените.

Така затлъстяването и диабетът повреждат действието на централната нервна система, изостряйки психологичните разстройства и когнитивния спад.

Проучването добавя възходящия набор от доказателства, свързващи хроничното затлъстяване и диабета с заболяването на алцхаймер, която се чака да доближи 100 милиона случая до 2050 година, споделят още специалисти.

Тези, които желаят да поддържат мозъка си в интензивно положение, както и да се предпазят от ранна деменция, е значимо освен непрекъснато да го упражняват, само че и вярно да се хранят.

Колкото и да е необичайно, има много храни, чиято постоянна приложимост пречи на това. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете допустимо най-бързо!

Рибата звук е първенец измежду храните, съдържащи живак. Този детайл е в положение да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са рискови за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи равнища на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функционалност на мозъка.

Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкоз просто. Редовната приложимост на сладки газирани питиета, подсладени сокове и даже постоянната консумация на чай със захар може би за малко покачва силата ни и мозъчната интензивност, само че би трябвало да плащате за това с нараснал риск от възпалителни процеси.

Те от своя страна водят до понижаване на когнитивните функционалности и даже до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар!

Според откривателите няма безусловно безвредна доза алкохол за здравето. Дори чаша алено вино на седмица може в последна сметка да се окаже нездравословна.

И, несъмнено, несъмнено не би трябвало да пиете алкохол в огромни дози: той е рисков за структурата на мозъка и може да наруши действието му, в това число необратимо. Колкото повече пием, толкоз по-лошо работи мозъкът ни за жалост.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР