Международен екип от учени откри първите преки доказателства, че неандерталците

...
Международен екип от учени откри първите преки доказателства, че неандерталците
Коментари Харесай

Неандерталците - първите ловци на лъвове

Международен екип от учени откри първите директни доказателства, че неандерталците са ловували лъвове и са употребявали кожата им, оповестиха ДПА и Агенция Франс Прес.

Neanderthals sometimes hunted extinct big cats called cave lions, which were larger than modern lions.
— New Scientist (@newscientist)
Доказателствата за лов са открити върху скелет на пещерен лъв на 48 000 години от пещерата Зигсдорф в Югоизточна Германия . Констатациите " удостоверяват най-ранния директен случай на ликвидиране на огромен див звяр в човешката история ", пишат учените от Германия, Англия и Австралия в публикация, оповестена в сп. " Сайънтифик рипортс ".

Те са разпознали прободни рани на гръдния панер на пещерния лъв, които демонстрират, че е бил погубен с дървено копие.

" Лезията на ребрата ясно се разграничава от следите от захапване на месоядни животни и демонстрира типичния модел на строшаване, породено от ловно оръжие ", сподели ръководителят на проучването Габриеле Русо от Института за археологически науки на университета в Тюбинген, Германия.

Not Just Hunted: Neanderthals Were Hunters of Cave Lions, Study Finds
— DhrubRaaj (@DhrubRaaj)
" Лъвът евентуално е бил погубен с копие, което е било забито в корема му, когато към този момент е лежал на земята ", сподели археологът Анемике Милкс  от университета в Рединг във Англия.

Изследователите в началото са разкрили фаланги на лъв на минимум 190 000 години в пещерата на еднорога в Централна Германия, които съгласно тях са " най-ранният образец за потребление на кожа на пещерен лъв от неандерталците в Централна Европа ".

Русо споделя, че белегът върху костта на пръста на крайници има смисъл единствено в случай че животното е било одрано, с цел да се получи кожа с към момента прикрепени нокти . Откритието го кара да проучва в допълнение останките на лъва в Зигсдорф, известни от 1985 година

Екипът открива и кости от пръсти на три други пещерни лъва, показващи деликатно одиране. 

Пещерният лъв е бил висш див звяр в Евразия преди 200 000 години, преди да изчезне в края на ледниковия интервал. Висок е бил към 1,3 м. 



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР