Международен екип от астрономи обяви, че през декември миналата година

...
Международен екип от астрономи обяви, че през декември миналата година
Коментари Харесай

И най-далечният обект в Слънчевата система е...

Международен екип от астрономи разгласи, че през декември предходната година са забелязали дребен и кръговиден розов обект, намиращ се в орбитата на Слънцето на 120 астрономически единици (1 АЕ е равна на дистанцията от Земята до Слънцето). Той бе кръстен FarOut и бе умишлен за най-далечния обект в Слънчевата система, откриван до момента. Днес обаче имаме нов рекордьор. 

Запознайте се с FarFarOut. Обект, намиращ се на 140 астрономически едници. Подобно на FarOut и той е видян от д-р Скот Шепърд от института " Карнеги ", до момента в който търсел доказателства за прословутата " планета Х ", за която се допуска, че съществува оттатък Плутон.

" Далечни обекти от този тип са като следа от трохички самун, които ни водят към Планета Х ", коментира Шепърд. - Колкото повече намираме от тях, толкоз по-добре можем да разберем външната Слънчева система и хипотетичната планета, която считаме, че оформя техните орбити - изобретение, което ще ни накара да преосмислим познанията си за зараждането на Слънчевата система. "

Засега знаем напълно малко за FarFarOut. Орбитата му е незнайна. Не е ясно също по този начин дали може да избегне голямото гравитационно привличане на четирите газови колоса. Екипът обаче планира да изучи в детайли мистериозния обект.

Откритието е оповестено в Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР