Между схватките на ринга Най-великия“ обичал да рисува. Рядка колекция

...
Между схватките на ринга Най-великия“ обичал да рисува. Рядка колекция
Коментари Харесай

Рисунки на боксовата легенда Мохамед Али излизат на търг 

Между битките на кръга „ Най-великия “ обичал да рисува. Рядка сбирка от рисунки  и картини на американския боксьор Мохамед Али ще бъде пусната на търг в Ню Йорк идната седмица, оповестява уеб сайтът Аrtnet.

Колекцията от 24 експоната, доста от които в карикатурен  стил, а някои — подписани, отразяват интереса на Али към религията и обществената правдивост, само че има и такива, които го показват на кръга.

„ Рефер, той в действителност се рееше като пеперуда и жилеше като пчела! “, четем в балочето над главата на боксьор, нокаутиран от съперника си, който е вдигнал победоносно ръце.

Картината, наречена „ Жили като пчела “, е направена от Али през 1978 година по време на фотосите на историческия минисериал „ Пътят на свободата “, в който той взе участие, оповестиха уредниците на търга от  аукционната къща Bonhams. Очаква се  на 5 октомври да се продаде за сума сред Щатски долар 40 000  и 60 000 $.

От Bonhams казват, че пристрастеността на Али към рисуването е малко известна, само че той обичал да скицира като метод да се отпусне след борба или подготовка.

„ Много хора са разчувствани, тъй като малко на брой знаеха, че е художник и ни не знаеше за тази съкровищница от творби на изкуството “, каза Хелън Хол, шеф на отдела за попкултура в „ Бонамс “.

„ Произведенията на изкуството “ са простички рисунки, без претенции за художествени умения и артистично майсторство. Иначе казано, Али не се пробва да прави на художник. Той просто има потребност да си рисува, както го правят децата — и нещата, които рисува, явно го вълнуват откровено. Това нормално не е задоволително, за да се продават на тези цени, само че когато създателят е Мохамед Али — може. Най-малкото, тъй като това е начин да се надникне към вътрешния свят на една от най-интересните личностти от спорта през ХХ век. Това изяснява големия интерес и вълнението преди търга. 

„ Гладуващите деца на Мисисипи “ от 1967 година демонстрира човек с къси панталони, казващ „ Исках единствено да се удрям, с цел да ви оказа помощ да нахраните бедните чернокожи деца “.

„ Има една, който се базира на расовите протести в Лос Анджелис и Нюарк през 65 и 67 “, сподели Хол.  " Друга от картините е отдадена на исляма. Току-що беше станал мохамеданин. Някои от рисунките му са  по-светли тонове и те са свързани с бокса. "

Други произведения включват „ Америка: Големият затвор “ от 1967 година и „ Война в Америка “, която има предварителна оценка от 25 000 до 35 000 $

Бившият международен първенец в тежка категория, който разгласи, че приема исляма през 1964 година в разгара на кариерата си, умря през 2016 година на 74 години след дълга борба с заболяването на Паркинсон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР