Между първо и двторо четене на Закона за държавния бюджет

...
Между първо и двторо четене на Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Депутат от ДБ: Държавата, има-няма пари, ще доплаща по инхаус договорите. И то неограничено

" Между първо и двторо четене на Закона за държавния бюджет влизат промени на метода на иднексиране на договорите ( главно с пътищарите). Които не са в духа, в който ние чакаме да разгадаем този проблем. "

Това сигнализира пред  днес Йордан Иванов - представител на Демократична България, сега народен представител от групата на ПП-ДБ. Промените - препоръчани от колегата на Демократична България - " Промяната ", са на процедура в закона за публичните поръчки.

Възможността - " на този ще платим, на този не, тъй като не ни е приветлив ", крие корупционен риск, каза Иванов. Той уточни, че откакто през 2022 година законодателят одобри да се индексират договорите със строителите - само че и с всички реализатори на публични поръчки,  " по какъв начин са разпределени индексациите съответно в АПИ, аз не мога да отговоря ".
Генезисът на казуса
" През 2022 година бяха признати ремонти, които споделят, че всеки реализатор в областта на строителството, при избрани условия и в посочена методика на Министерски съвет, може да му бъде индексиран напълно законно договорът - цените в него. Т.е. всеки реализатор при избрани условия може да получи повече пари за свършеното поради повишаване на материалите ", напомни Иванов в предаването " Преди всички ".

Преди дни Клуб Z направи изявление с него по същата тематика, като стана ясно, че от декларирани индексации единствено към районното министерство за милиард лв., утвърдени по неразбираеми критерии са малко над 250 милиона и то единствено за съществени поправки и строителство. Тези са настояща поддръжка не са почетени, т.е. нула лв..

По думите му има създадена такава методика на Министерския съвет, която, и да има недостатъци, не е лоша.

Но цялата работа не е в методиката, акцентира той и изясни:

" Проблемът е, че когато законодателят е въвел тази норма, изобщо не е планувал бюджетния риск, който се крие зад това. Само АПИ има да заплаща милиард и повече индексации. Какво остава за останалите 20 министерства?

Крие се сериозен бюджетен риск, тъй като характерът на нормата е императивен - " всеки би трябвало да получи ", а не е диспозитивен -  " всеки може да получи ". Крие се риск страната да бъде наказана (от другите, които не са утвърдени, б.р.).

И тук, съгласно него, настъпва огромният проблем - когато няма задоволително пари, не е несъмнено кой по какъв начин получава. 

Отделно, той по принцип е против индексациите. Иванов даде образец с две частни компании, когато се договарят - че на никого не би му хрумнало възложителят да носи стопанския риск, в случай че на изпълнителя му нарастнат материалите. Държавата не би трябвало да носи стопанския риск на бизнесмена - че може да му нарастнат материалите, безапелационен е той.

" През 21-ва инфлацията беше в действителност доста огромна и рискувахме да блокираме огромни, значими планове за страната. Но днес за мен това не е нужно ", сподели.

Той още един път определи поправките в Закона за публичните поръчки, които влизат в момента по отношение на финансирането, като " мощно притеснителни ". Но отхвърли да назове съответни компании, на които АПИ разплаща и по какъв начин ги избира.

Иванов даде образци с въпросните поправки през Преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета - че да вземем за пример в момента отваряме индексациите към инхаус договорите.

" Тези инхаус контракти, които взривиха българския парламент, ще могат да бъдат индексирани - сподели депутатът. -

И на всичкото от горната страна отваряме освен индексаците: за разлика от частните компании, които могат да бъдат индексирани в цените до 50%, при инхаус договорите няма подобен лимит. "

Той подсети, че това инхаус договарянето на мрачно не е нелегално, само че е порочно.

" И на всичкото от горната страна - на трето място - страната, има-няма пари, ще дължи индексация по инхаус договорите - за разлика от частните компании! ", диви се депутатът от ръководещото болшинство.

На въпрос докога ще се случва порочното пипане на преходни и заключителни разпореждания, той сподели, че спасението е да няма индексации за всяка компания.

" Ние сме споделили нашето терзание в границите на групата, споделено е в болшинството, воден е в подобен диалог... Но през днешния ден влиза Законът за държавния бджет - ние от Демократична България ще си изразим позицията и там.

Според нас това не е вярно - даването на опция за толериране на компании за нас е проблем ", заключава депутатът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР