- Между 85 000 и 90 000 души в България

...
- Между 85 000 и 90 000 души в България
Коментари Харесай

Глаукомата - тихият крадец

- Между 85 000 и 90 000 души в България страдат от глаукома. Какво съставлява тя?

- Глаукомата е заболяване, което визира зрителния нерв. Най-често е съпроводено с нараснало вътреочно налягане (ВОН). Съществува и форма на глаукома, която се развива на фона на обикновено ВОН. Водещи механизми в развиването на болестта са недоразвитост на влакната, които сформират зрителния нерв от компресията на ВОН или нарушено оросяване на нерва при разнообразни болести на сърдечносъдовата система и кръвта. Глаукомата има доста разновидности и комплицирана подредба. В взаимозависимост от това на кой стадий от живота на човек дебютира заболяването, тя се разделя на вродена, детска, юношеска или първична глаукома при възрастни, която се развива най-вече след 35 година Когато болестта възникне на фона на крепко досега око, се назовава първична глаукома. Ако се яви в следствие от предшестващи болести на окото, водещи до структурни и функционални промени, се назовава вторична глаукома. Има други две значими разделения на формите на откритоъгълна и закритоъгълна. Те касаят положението на преднокамерния ъгъл в окото, анатомията на който има директно отношение към дренажа на вътреочната течност. Когато този ъгъл е добре отворен, приказваме за откритоъгълна глаукома. При доста стеснен ъгъл се касае за закритоъгълна глаукома.

Глаукомата е втората причина за слепота в България и света. Пренебрегната или не лекувана, се трансформира в подло заболяване.

- Кои са рисковете за развиване на заболяването?

- Наследствено влечение, преклонна възраст, раса, високостепенно късогледство, съдови болести, съществуване на тънка роговица, диабет и други

- Какви са признаците на болестта?

- ВОН може да е повишено над нормата в друга степен. Когато е леко повишено, пациентите може да нямат никакви недоволства и загубата на зрение да се случва постепенно и последователно, без да подозират. При мощно повишено очно налягане се появява типична тежест в очните ябълки и челото, главоболие, зачервяване на очите, поява на цветни ореоли към светещи обекти и замъгляване на зрението, поява на скотоми в зрителното поле, които съставляват сектори от полето с изчезнало усещане в тях и пациентът ги записва като тъмни петна. Това постанова доста незабавни ограничения за намаление на очното налягане, тъй като оставено високо, то може за малко време да аргументи съществени структурни и функционални загуби на зрителния нерв и да утежни зрението. Хората следят света с две отворени очи и по тази причина началните загуби на зрението дълго остават нерегистрирани от тях. Едва при поредно затваряне на едното и другото око пациентът съумява да долови съществуване на дефицити в зрителното поле.

- Как се диагностицира?

- Диагностика изисква наложителни проучвания - проучване на зрителната заостреност, на очното налягане, биомикроскопско проучване на структурите на окото, проучване на положението на преднокамерния ъгъл, на очното дъно и типа на зрителния нерв, отчитане дебелината на роговицата. Задължителен детайл от диагностиката е тест, наименуван компютърна периметрия, който има за цел да откри функционалното положение на нерва. Оптичната кохерентна томография, добила известност измежду хората като очен скенер, е проучване, което удостоверява структурните параметри на зрителния нерв, пласта на нервните нишки в очното дъно и макулите и регистрира отклоненията на техните индикатори от нормата. Не можем да претендираме за прецизна модерна диагностика на глаукомата, без да разполагаме с тест за структурни и функционални параметри на зрителния нерв.

- Какво е лекуването?

- Основна цел при лекуването на глаукомата е намаление на ВОН. Ще попитате докога? До реализиране на стойност, при която положението на заболяването не прогресира. Тя е строго самостоятелна за всеки пациент и се назовава прицелно ВОН. Принципът на лекуването е да се стартира терапия с капки за намаление на очното налягане и следене на стойностите му във времето. Периодично се правят и контролни периметри и ОСТ проучвания за отчитане на динамичността в структурата и функционалността. При стабилизиране на положението и липса на градация в структурните загуби и в дефектите в зрителните полета считаме заболяването за овладяна. В взаимозависимост от стойностите на изходното очно налягане се дефинират типът и броят на предписаните капки за лекуване. При по-ниски стойности се стартира с монотерапия, т.е. един тип капки, само че при по-високо изходно налягане се постанова да се стартира с комбинирана терапия от два или три медикамента за реализиране на прицелно очно налягане.

Алтернативи на капковата терапия са някои лазерни процедури, които имат за цел да улеснят циркулацията и дренажа на вътреочната течност. При липса на задоволителна отплата на налягането на фона на капкова или лазерна терапия се прибягва до лекуване с филтрираща хирургия, като за златен стандарт се счита процедурата, наречена трабекулектомия. Днес тя се ползва в комбиниране с разнообразни импланти за възстановяване на успеваемостта й. Науката продължава да разпорежда огромни очаквания на микроинвазивната хирургия, която се състои в слагане в окото на фини импланти, локализирани в разнообразни структури за улеснение на дренажа на вътреочната течност. Лечението на глаукомата е пожизнен развой. Някои хора ползват терапия с капки над 20-30 години. Това слага условие към нараснала успеваемост и добра търпимост на медикаментите. С цел щадене на очната повърхнина към този момент множеството очни капки са без консервант и се трансформират в съвременна наклонност на актуалната терапия. Ако ВОН се намали задоволително и все пак загубата на зрение продължава, идват на помощ медикаменти, наречени невропротектори, както и такива, подобряващи оросяването на зрителния нерв. Адекватното лекуване на глаукомата изисква интердисциплинарен метод. Необходимо е да сме наясно с всички съпътстващи болести на пациента, с цел да предвидим евентуалните аргументи за развиване на заболяването. Глаукомата е мултифакторно заболяване, т.е. постоянно са налице комплекс от аргументи, които работят в композиция. Тя е съществено предизвикателство към интелигентността на лекаря, неговата подготвеност, еластичност и избора на самостоятелен метод. За сполучливото лекуване се изисква прецизно следене на положението на болния, съблюдаване на лечението от пациента и доста отговорност от доктор и пациент.

- С какви проблеми се сблъскват у нас лекари и пациенти?

- Проблемите са от друго естество. От една страна, липсва задоволително здравна просвета измежду популацията, както и проведен профилактичен скрининг за глаукома. Очните капки са скъпи, макар че множеството са реимбурсирани от здравната каса. Висок % от болните са на комбинирана терапия и употребяват по няколко типа очни капки, което прави лечението им финансово непостижима за тях. Прецизната диагностика и следене изискват от време на време осъществяване на скъпо струващи профилирани проучвания, които се постанова да заплащат сами.

- Каква е профилактиката на глаукомата?

- След 40 година е удачно да се прави профилактичен обзор всяка година. При пациенти, чиито родители са имали глаукома, добре е профилактичните прегледи да стартират в по-ранна възраст. По преценка на лекаря - при подозрение за глаукома, се организират всички профилирани проучвания, нужни за доказване на заболяването. Важно е да се знае, че тази диагноза се потвърждава и наблюдава най-добре в динамичност. Много постоянно на профилираните проучвания могат да се открият структурни отклонения от средностатистическата норма. Ако налягането в окото е в рамките на нормата и тези индикатори не търпят динамичност във времето, то одобряваме, че се касае за самостоятелни особености в структурата на пациента, а не за болест. Ето за какво диагностиката и контрола на болестта са непрестанен разговор с обстоятелствата от проучванията на пациентите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР