Между 3 и 4 лева на квадратен метър ще струва

...
Между 3 и 4 лева на квадратен метър ще струва
Коментари Харесай

300 лв. за технически паспорт на жилището ни

Между 3 и 4 лв. на квадратен метър ще коства на всеки притежател на апартамент правенето на механически паспорт, в случай че постройката е издигната преди 2007 година

Приблизителната цена за правене на документа не се е трансформирала през последните 10 години, макар, че срокът за процедурата бе удължаван няколко пъти, изясняват специалисти пред вестник " Труд ". Така за жилище от към 90 кв. метра техническият паспорт ще коства към 300 лева (между 270 лева и 360 лева.).

Глобата за неспазване на периода също е 300 лева, само че като се изключи че би трябвало да бъде платена, по-късно още веднъж ще се наложи да бъде публикуван механически паспорт. В този случай кметът на общината избира компанията, която да изготви техническия паспорт, а притежателите на постройката заплащат разноските по активността. Като може да се подписа съглашение със притежателя или притежателите за непринудено осъществяване или парите да бъдат събрани с изпълнителен лист.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ремонтите на дома да понижават налога върху приходите на собс...

Важно е да се знае, че техническият паспорт се прави не на обособен апартамент или дом, а за цялата постройка.

Техническите паспорти наложително се издават при строителство на нови здания след 2007 година, когато влезе в действие наредбата, която дава отговор на условие на Европейски Съюз за правене на подобен документ. Те съдържат техническа информация за годината и типа на строителство на постройката, сеизмичната ѝ резистентност, пожарна сигурност, какви ограничения са нужни за поддържане на сигурността и сигурността ѝ, както и информация за всички осъществявани поправки и наставление за нужни такива.

След четирикратно удължение на периода за правене на механически паспорти, последният подобен, който е и финален, е 31 декември 2022 година

Процедурата за издаване на механически паспорт за огромни жилищни блокове, които имат по няколко входа, може да отнеме и над 1 година, изяснява професионалният домоуправител Александър Александров. Освен че би трябвало да се избере компания и да се съберат пари от притежателите, документите за строителство на постройките преди 2007 година би трябвало да бъдат издирени от притежателите с искане към общините, където би трябвало да се съхраняват.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР