Междинните избори за Конгрес в САЩ още са далече –

...
Междинните избори за Конгрес в САЩ още са далече –
Коментари Харесай

Преди междинните избори: Политическите борби в САЩ се ожесточават

Междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати още са надалеч – чак през ноември – само че политическите битки в надълбоко поляризираната страна към този момент са яростни. При това конфликтите са освен по оста демократи-републиканци, само че и вътре в самите водещи партии.

Вашингтон към този момент години е надълбоко разграничен и раздиран от политически битки, чиято кулминационна точка бе смъртоносният взлом на Капитолия на 6 януари предходната година, при който починаха петима души – нещо, което напълно до неотдавна изглеждаше немислимо.
Навръх първата годишнина от трагичните събития, президентът демократ Джо Байдън упрекна своя републикански предходник на поста Доналд Тръмп, че съставлява опасност за американската народна власт. Байдън е в Белия дом към този момент повече от една година, само че Тръмп продължава да твърди, без да приведе каквито и да било доказателства, че в действителност той е спечелил президентските избори през ноември 2020 година, само че успеха му е била отнета с машинация.

Демократите, доста самостоятелни наблюдаващи, както и дребна част от републиканците предизвестяват, че вредите, които Тръмп е нанесъл преди щурма – с подстрекателска тирада тъкмо преди офанзивата, в която повтори своите лъжливи предизборни изказвания и прикани събралите се свои последователи да отидат в Капитолия и да „се борят с всички средства“, с цел да „спрат кражбата“ – не престават да се демонстрират, разяснява Ройтерс. Показателно е, че съгласно изследване на института „Ипсос“ по поръчка на английската организация 55 % от републиканските гласоподаватели не престават да считат погрешните изказвания на някогашния президент за истина.

„Фактът, че една Голяма неистина се е наложила по този начин“, както и че през последните 12 месеца тази изразителност се ускори, а обстановката се утежни, „това е още по-опасно от самия (щурм на Капитолия)“, предизвести професорът по право в Университета на Охайо Едуард Фоули.

Тръмп не остана задължен на Байдън, като повтори на 15 януари пред свои последователи на протест в Аризона тезата си, че е спечелил изборите през 2020 година „Писна ни политиците във Вашингтон да управляват нашия живот“, сподели индивидът, който бе президент на Съединени американски щати единствено допреди една година и предизвести, че „демократите екстремисти желаят да трансфорат Съединените щати в комунистическа страна“.

Две седмици по-късно, Тръмп даже сподели на протест в Тексас, че „слабостта и некомпетентността на Байдън основават действителен риск от Трета международна война“ – гръмка изразителност, която ненапълно въпреки всичко може да се изясни с аудиторията – представители на електоралната база на някогашния президент.

В разделения Вашингтон в това време настойчиво се популяризират теории, че президентът Джо Байдън съзнателно подлива вода на своята заместничка Камала Харис, която бе негова съперница в първичните избори на демократите за президентските избори през 2020 година, с цел да провали възможностите й през 2024 година: опитният деец, който на 20 ноември навършва 80 години, към този момент загатна, че има упоритости за втори мандат макар напредналата си възраст.

В другия лагер, някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Майк Пенс на 4 февруари отхвърли изказванията на Тръмп, че е можел да анулира успеха на Байдън на президентските избори през ноември 2020 година Това е най-острата до момента рецензия на Пенс към индивида, на който той бе правилен заместител в продължение на четири години, отбелязва Ройтерс.

След като Байдън завоюва изборите, президентът републиканец оказа напън върху своя заместител да блокира одобряването от Конгреса на успеха на демократа. Пенс обаче не извърши това негово искане – нещо, което би било невиждано за Съединени американски щати и би нарушило конституцията и основополагащи правила на американската народна власт. Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия точно до момента в който конгресмените под председателството на Пенс утвърждаваха успеха на Байдън.

И Тръмп, и Пенс са считани за евентуални претенденти на републиканците идващите президентски избори в Съединени американски щати и обществените им различия са индикация за евентуалните им тактики в конкуренцията, отбелязва Франс прес.

Агенцията добавя, че броени часове преди речта на някогашния вицепрезидент Републиканската партия е порицала единствените двама свои представители в комисията на Конгреса, която проверява щурма на Капитолия – нещо показателно за вътрешните разделения в нейния лагер.

Резолюцията, ориентирана против Лиз Чейни, дъщерята на някогашния вицепрезидент Дик Чейни, и Адам Кинзингър, има най-много алегорично значение. Тя обаче е показателна за хубавичко хватка на някогашния президент върху партията.

Републиканците, които се опълчат на Тръмп, рискуват да изпаднат в недружелюбност. При този вътрешен климат, малко на брой представители на партията се осмеляват да се опълчат на милиардера и да опровергаят обществено неговите изказвания за изборни измами.

А позициите на Тръмп са мощни: съгласно изследване на Центъра за проучване на публичните въпроси по поръчка на Асошиейтед прес 71 % от републиканците утвърждават някогашния президент, а 56 на 100 от тях желаят той да се кандидатира още веднъж за Белия дом през 2024 година

На междинните избори за Конгрес на 8 ноември републиканците ще се опитат да си върнат контрола върху Камарата на представителите и Сената от демократите на президента Джо Байдън – задача, която изглеждаше невъзможна единствено преди няколко месеца, само че не и в този момент, въпреки да остава много сложна.

Байдън влезе в Белия дом през януари 2021 година със относително висок рейтинг – тогава го одобряваха 53 % от американците против 36 на 100 отрицание, съгласно FiveThirtyEight. Редица противоречиви политически решения, в това число икономическите проблеми, ограниченията поради ковид и изтеглянето на американските войски от Афганистан през август, обаче доведоха до внезапен спад на неговата известност, която понижа до най-ниското си ниво от началото на мандата му доскоро повече от една година: по последни данни на профилирания уебсайт президентът на Съединени американски щати е подкрепян от 41,2 % от своите сънародници, а 52,8 на 100 не го утвърждават.

Преди малко повече от една година милиони въодушевени младежи, дами, цветнокожи и самостоятелни гласоподаватели сплотиха сили, с цел да изпратят Джо Байдън в Белия дом. Сега обаче мнозина от тях споделят, че ръководството му е в рецесия, и водещи гласове от многообразната база от политически последователи на Байдън намерено осъждат бавния прогрес по основни негови предизборни обещания, отбелязва Асошиейтед прес.

Това ненапълно изяснява за какво американският президент, който при започване на мандата си бе концентриран върху осъществяването на своята стратегия, напоследък стартира да подлага на критика Тръмп и републиканците.

Като барометър за изменящите се политически настройки, демократите на процедура откриха надзор над Сената на частични избори през януари предходната година (осигуряван им от решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис в разграничената поравно горна комара на Конгреса), само че през ноември републиканците реализираха редица триумфи, някои от които изненадващи, на частични избори по места. Макар е да рисковано да се вършат общи заключения от местни гласувания, Голямата остаряла партия наподобява има по-големи шансове на идните междинни избори за Конгрес, в сравнение с се смяташе преди няколко месеца.

Републиканците въпреки всичко мъчно ще си върнат контрола над някоя от двете камари – редица фактори, в това число демографското съответствие на силите, вършат мъчно за тях да завоюват на този стадий Камарата на представителите, която ще бъде напълно актуализирана през ноември. От 34-те места в Сената, за които ще се гласоподава, 20 са държани от републиканци – т.е. и тук летвата пред партията е сложена много високо.

Предизборната битка при всички случаи ще е забавна в една надълбоко поляризирана от години страна, разграничена политически даже от ковид: до момента в който демократите по принцип вървят с маска, то републиканците всеобщо отхвърлят това защитно средство, насърчавани от свои водачи, в това число от Тръмп.

Показателна за дълбоката политическа и социална поляризация в страната, която към момента е международната суперсила и водач на демократичния Запад, е ожесточената битка за самите изборни правила, които може да се окажат решаващи, когато изборите са толкоз оспорвани.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР