Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами?

...
Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами?
Коментари Харесай

Абдала – кубинската ваксина-чудо

Мегаломания или убеденост, че могат да се оправят и сами? Куба създаде своя ваксина против Ковид-19, която наподобява не отстъпва по нищо на тези на BioNTech и Moderna. Какво може в действителност кубинската „ Абдала “?

" Абдала” - по този начин се споделя новата кубинска ваксина против ковид, която сподели успеваемост от 92,28 %. Името не е определено инцидентно. Абдала е воин от едноименната драма на емблематичния кубински стихотворец, мъдрец, есеист и бунтовник Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, с цел да пази родината си. Абдала е знак на борбен национализъм, който не се въздейства от това какъв брой е мощен съперникът.

Много кубинци считат, че това е съвършеното име за първата ваксина против Ковид-19, създадена в Латинска Америка. 11-милионна Куба още веднъж съумя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа обсада на Съединени американски щати.

" Не чаках имунизацията да е толкоз добра "

Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е създадена имунизацията. В Куба той се радва на същата известност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.

“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без момент почивка”, споделя той. Но наподобява си е заслужавало, тъй като резултатите са дали отговор на всички упования. " Ваксината е доста добра, даже и аз не чаках подобен резултат”, твърди Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma успеваемостта на " Абдала " е 92,28 %. Това слага препарата в същата лига като имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Когато резултатите от изследванията бяха оповестени в ЦГИБ, залата избухна в овации.

“Знаем, че би трябвало да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е основана на протеинова технология и е основата на имунизационната акция на Куба. “Санитарна интервенция” - по този начин държавното управление назовава акцията по имунизиране на острова, която стартира в средата на май с " Абдала " и втората ваксина - " Соберана ", която към момента се намира в третата фаза на изследванията. Куба изцяло се отхвърли от вноса на ваксини от Русия и Китай и също по този начин не се включи в механизма COVAX за световен достъп до ваксини против Ковид-19.

Дали става въпрос за грандомания или просто за разбиране, че могат да се оправят сами? “Знаем, че най-после постоянно би трябвало да разчитаме на себе си, на нашите лични сили и възможности”, счита Гийен Нието. Резултатът от това, съгласно него, е една здравна система, която е освен безвъзмездна, само че и централно координирана и способна да реагира на всевъзможни бедствия, в това число и при пандемии и произлизаща от тях потребност за създаване на ваксини.

" Хората бързат да се имунизират "

От " Абдала " се слагат три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци към този момент са получили първата, 1,7 милиона - втората, а 900 хиляди - и третата. Според проектите на държавното управление до август би трябвало 70 % от 11-милионното население на страната да е ваксинирано.

Кубинските здравни управляващите се надпреварват с времето. Жертвите на Ковид-19 в островната страна са 1200, а всекидневно се заразяват по към 2000 души. “Хората тук имат невиждано доверие в здравната система. Ние не сме имали в никакъв случай проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични изследвания. В Куба хората желаят да бъдат имунизирани, и то всеобщо. Никой тук не счита да откаже имунизиране, тъй като всички знаят какъв брой значими са ваксинациите”, изяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи имунизацията на подробен разбор. Очаква се незабавно утвърждение в идващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за утвърждение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико към този момент демонстрират интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е сюрпризиран от триумфа на Хавана. “Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в създаването на ваксини”, споделя той. 80 % от поставяните в Куба ваксини се създават на острова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР