Мега-небостъргачът “Линията” ще е дълъг 170 километра и висок 500

...
Коментари Харесай

Обмислят строеж на 170-километров небостъргач в саудитската пустиня


Мега-небостъргачът “Линията” ще е дълъг 170 километра и висок 500 метра (графика: Teneo Strategy LLC за Neom Company)

Властите на Саудитска Арабия разкриха проект за колосален архитектурен план, наименуван „ Линията “. Става въпрос за небостъргач с дължина 170 километра, който ще служи като дом на почти 9 милиона души. С две думи – мегаполис посред пустинята.

Като оставим настрани всички опасения по отношение на осъществимостта на концепцията, „ Линията “ е част от по-големия план Neom и ще бъде ситуиран в северозападна Саудитска Арабия, покрай Червено море. Няма информация кой е виновен за дизайна, само че Dezeen показва студио Morphosis, което е известно с амбициозни и привличащи вниманието планове.

Сградата ще доближи обща височина от 500 метра, което е съвсем колкото най-високия небостъргач в Съединени американски щати, и ще бъде необятна единствено 200 метра. Ще има огледално покритие – чудноват избор на фона на пустинята и горещото слънце, само че концепцията е, че по този метод колосът вероятно ще се слее, образно, със заобикалящата го среда (макар че може би това е изгубена кауза).
още по темата
Междувременно голямото му вътрешно оформление ще включва паркове, учебни заведения и доста, доста домове, един връз различен. „ Линията в последна сметка ще побере 9 милиона поданици и ще бъде издигната върху 34 квадратни километра. Това е нечувано спрямо други градове с сходен потенциал “, се споделя в прессъобщение.

„ Това от своя страна ще понижи отпечатъка върху инфраструктурата и ще сътвори невиждана до момента успеваемост в градските функционалности. Неговият съвършен климат през цялата година ще подсигурява, че жителите могат да се любуват на заобикалящата природа, когато се разхождат “, гласи още формалният анонс.

И още: „ Линията предлага нов метод към градския дизайн: концепцията за утайване на градските функционалности отвесно, като в същото време се дава опция на хората да се движат безпроблемно в три измерения (нагоре, надолу или напречно), с цел да имат достъп до тях”.

Тази идея е наричана „ урбанизъм с нулева гравитация “. За разлика от елементарните високи здания, тя наслоява публични паркове и пешеходни зони, учебни заведения, домове и места за работа, тъй че „ човек да може да се движи без изпитание, с цел да доближи всички всекидневно нужни уреди в границите на пет минути “.

Мега-небостъргачът “Линията” посред саудитската пустиня ще има 9 милиона жители (графика: Teneo Strategy LLC за Neom Company)

В софтуерно отношение сходен мега-проект също ще е чудовищно предизвикателство. И в този момент е добре известно, че без наличните технологии за поддръжка актуалните небостъргачи биха се разпаднали за няколко месеца. Гигантската постройка ще би трябвало да разчита на колосално системи за климатизация, рандеман и дестилация на вода, безотказни асансьори и други

Авторите споделят, че небостъргачът ще се зарежда от 100% възобновима сила. Бихме предположили, че това значи слънчеви панели, като се има поради изобилието от слънчева светлина в региона, макар че източникът на възобновима сила в действителност не е конкретизиран на този стадий.

„ Линията “ беше показана от Н. Пр. Престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не е оповестена дата на старт на строителството или предстояща дата на довеждане докрай. Това значи, че финансиране елементарно ще се откри – въпросът е в жизнеспособността на сходен план.

Наистина, поради размера на сложността на начинанието, би било повече от почтено да сме малко скептични по отношение на неговото осъществяване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР