Медийната грамотност трябва да се преподава в училище от най-ранна

...
Медийната грамотност трябва да се преподава в училище от най-ранна
Коментари Харесай

Херо Мустафа иска закон за опазването на медиите от външен натиск

Медийната просветеност би трябвало да се преподава в учебно заведение от най-ранна възраст. Това е едно умеене, което служи на всички ни през целия ни живот, разгласи американският дипломат Херо Мустафа, която взе присъединяване в конференция, проведена от Фондация „ Фридрих Науман”.

"Технологиите ни оказват помощ да разпространяваме информация, да участваме в културната взаимосвързаност без да се постанова да бъде на същото място... В този смисъл ние живеем в един по-добър свят ", счита американският посланик.

По думите й обаче световното разпространяване на информацията с висока скорост крие и редица опасности и рискове, тъй като същата технология, която подхранва нововъведенията и улеснява съдействието, може да генерира и подправени вести и да популяризира дезинформация.

„ Днес е елементарно човек да има достъп до вести, само че всички би трябвало да знаем по кое време става дума за неистини, за клюки, за теории на конспирацията. При актуалните технологии всичко това се популяризира като вирус. За това наша отговорност и цел е да създадем по този начин, че бъдещите генерации да се научат да разграничават истината от измислицата, да разпознават дезинформацията и опасността, която тя съставлява, както и да поддържат тези, които предизвикват прозрачността “, изясни дипломат Мустафа, представена от БГНЕС.

Според нея обществените медии са комфортна почва да разпространение на подправена информация. В същото време самостоятелните медии играят най-важната роля за образуването на гражданско общество, както и че са част от неофициалното обучение на хората.

"Един витален частен медиен бранш, един витален бранш на обществените медии, са от голямо значение на демокрацията. Важно е да пазим медиите от външен напън. Това би трябвало да залегне в закона и всеки опит да се урони тази самостоятелност или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина мощни персони отваря вратата за следващо намаляване на тези значими пазители на публичния интерес ", заключи американският дипломат в България.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР