Медийна и институционална атака срещу български съдии започна, използвайки за

...
Медийна и институционална атака срещу български съдии започна, използвайки за
Коментари Харесай

Страхът на юридическите калинки в България

Медийна и институционална офанзива против български съдии стартира, употребявайки за мотив отчета на двама представители на френската неправителствена организация Европейски център за право и правораздаване, оповестен преди няколко седмици. Той твърди за случаи на спор на ползи на съдии от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ), които са работили за неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос. Организацията и създателите на отчета са известни с позициите си против абортите, правата на хомусексуалните и бранители на религиозни права. Публикацията не е коментирана публично от Европейски съд по правата на човека, само че в България се употребява главно против Здравка Калайджиева (европейски арбитър до 2015г.) и Йонко Грозев (от 2015г. и в момента), като в издания се появиха даже настоявания той да бъде отзован от позицията (това не е в пълномощията на българската държава).

" Никога не съм правораздавал в спор на ползи - автоматизирано съм се отвел от всички каузи, по които съм бил юрист преди този момент в България. Това е толкоз обикновено ", разяснява в изявление за " Дневник " Грозев. Той сподели, че съгласно него повода за офанзивата е дело, по което е бил юрист: " Смятам, че казусът на българските ръководещи е решението по делото " Колеви " за безконтролността на основния прокурор, по което бях юрист и което по никакъв начин не им харесва. " (цялото изявление четете тук). Здравка Калайджиева отхвърля коментар по тематиката.

" Дневник " потърси реакции от адвокати по тематиката, както и от някогашния правосъден министър Христо Иванов, който също беше нападнат, поради избори на Грозев.

Адвокат Емилия Недева: Изборът на съдиите в Европейски съд по правата на човека не се предопределя от българската страна

" Твърденията на някои медии, че изборът на българските съдии в Европейски съд по правата на човека е бил внушен от неправителствени правозащитни организации, съответно за Йонко Грозев - че бил неслучайно номиниран по времето на правосъдния министър Христо Иванов, тъй като министърът бил непосредствен с някои Неправителствени организации, са тенденциозни, тъй като пропущат най-съществения миг от процедурата за избор. А точно - че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа си има свои критерии за избор, които наред с професионализма правят оценка и интегритета на претендентите, за които имат цялостна информация ". Това съобщи пред " Дневник " юрист Емилия Недева, която имa дeceтĸи ycпeшни дeлa пpeд Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸа и е еĸcпepт в Acoциaция зa eвpoпeйcĸa интeгpaция и пpaвa нa чoвeĸа.

По думите на юрист Недева там са решили, че спор на ползи няма при българските съдии Йонко Грозев, а по-рано - Здравка Калайджиева. " Номинацията от българската комисия минава през цедката на ПАСЕ, което значи, че изборът на съдиите в Европейския съд не е съдбоносен от българската страна. Това се потвърждава от случая с номинацията на Маргарит Ганев, който беше отритнат ", добави още Недева.

Иван Брегов: Случващото се демонстрира страха на юридическите калинки тук

" Случващото се демонстрира големия боязън на юридическите калинки тук. Изборът на съдии в Европейски съд по правата на човека се прави отвън нашите държавни органи и нищо не може да помрачи избора на Йонко Грозев и Здравка Калайджиева. Съдът има доста стрикни правила за отводите на съдиите ", разяснява пред " Дневник " юристът Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система.
Той също напомни, че България е наказана по делото " Колеви " и не е оспорвала решението пред Голямата камара на Европейски съд по правата на човека.

" Съдействала е изцяло по време на делото и се е съгласила с откритото в решението. Десет години обаче мотае осъществяването му. Очевидно за тези 10 години основният модел на ръководство е " Прокуратурата да е с нас ", а не в отбрана на публичния интерес ", добави Брегов.

Христо Иванов: От едната страна е разсъдък и полезности, а от другата има каскети

" И Здравка Калайджиева, и Йонко Грозев са специалисти от европейска големина и се гордея, че по мое време Йонко Грозев беше определен изцяло справедливо за арбитър в Европейски съд по правата на човека. Атаката против тях има цивилизационен темперамент - от едната страна е всичко, с което можем да се гордеем като полезности, разсъдък и юридическа подготовка, от другата страна има каскети ", съобщи пред " Дневник " Христо Иванов - някогашен министър на правораздаването във втория кабинет на Бойко Борисов.

Още по тематиката - четете тук.
Интервю с Йонко Грозев - четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР