Медицинският университет в София е получил дарение от 1 037

...
Медицинският университет в София е получил дарение от 1 037
Коментари Харесай

Медицинският университет в София получи дарение от над един милион долара

Медицинският университет в София е получил подаяние от 1 037 413 $. Дарението е получено след минали законови процедури, защото донорът доктор Андрей Георгиев е умрял през 2014 година

20 000 лв. награден фонд за приключилите с цялостно отличие студенти, ще дава всяка година Медицински университет – София. Парите да бъдат разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския лицей, реши Академичния съвет. Отличниците ще взимат своите парични награди с помощта на получено от университета завещание по наследство от доктор Андрей Асенов Георгиев от Съединени американски щати.

Академичният съвет реши още по 1000 лева да се дават и на студенти, получили награди за научни достижения на високи конгреси, извършени в чужбина или отличени от интернационалните организации.

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лева за първите три места в състезанието за абстрактен план за новата Учебно- административната постройка на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя доктор Андрей Георгиев.

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на предишния век той емигрира в Съединени американски щати. Постепенно натрупва капитал, огромна част, от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицински университет – София. Той е прочут и почитан фамилен доктор с над 50 – годишен опит. Бил е извънредно непретенциозен и през целия си живот е подпомагал младежи да се образоват и развиват професионално.

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър,.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР