Медицинският надзор глоби дежурната в отделението с 300 лв., съдът

...
Медицинският надзор глоби дежурната в отделението с 300 лв., съдът
Коментари Харесай

Откриха данни за лекарска грешка в смъртта на 27-годишната Елисавета от Пловдивско

Медицинският контрол санкции дежурната в отделението с 300 лева, съдът обаче постанови, че първо прокуратурата би трябвало да реши дали има закононарушение
Изпълнителна организация " Медицински контрол " откри данни за лекарска неточност в гибелта на 27-годишната Елисавета Станева от пловдивското село Житница, която умря на 14 май в УМБАЛ " Свети Георги ", и глоби дежурната в отделението с 300 лева Районният съд в Пловдив обаче анулира наказателното разпореждане, тъй като първо прокуратурата би трябвало да се произнесе дали в тази ситуация не е осъществено закононарушение.

Елисавета постъпва в най-голямата пловдивска болница на 9 май т. година с температура, болки в корема и главата след неколкократни повръщания в последните дни. Поставена й е диагноза " Грип с други прояви, неидентифициран вирус " и е настанена в Инфекциозната клиника. Започва лекуване и положението й се усъвършенства, само че на 14 май тя пада в стаята си и в 18,25 часа умира. Във съдбовния ден околните й отишли да й занесат разнообразни неща и ги дали на санитарката, тъй като влизането в клиниката е неразрешено. " В момента, в който се затвори вратата, чухме заплашителен звук, като от рухване. Попитах я: " Падна ли, какво направи? ", отговор нямаше. Тогава пристигна санитарката, стартира да я вика по име, само че Ели не отговаряше. После стартира да звъни и чувахме по какъв начин споделя: " Този не мога да го намеря! "  След това затвориха и прозореца и разбрахме, че се случва нещо неприятно. Никой не ни даваше информация. Отидохме до вратата, която като в никакъв случай беше отворена, и влязохме. Ели лежеше на пода в безпомощно положение, беше си блъснала главата неприятно, имаше доста кръв към нея. Санитарката ѝ правеше сърдечен масаж. В този миг влезе друга жена и ни изгони ", описа след нещастието пред " 24 часа " майката на момичето Цеца Станева.

Тогава от болничното заведение отхвърлиха лекарска неточност и показаха като причина за гибелта сърдечен проблем, който не е бил прочут досега. Майката обаче твърдеше, че Елисавета не е страдала от кардиологично заболяване. 

Медицинският контрол намира нарушаване в държанието на дежурната лекарка с букви И. К., тъй като не е направила на пациентката кардиопулмонална реанимация, с което е нарушила стандартите за незабавна медицина. Затова и я глобява с 300 лева " Фактите - по този начин, както са признати за открити в наказателното разпореждане, съдържат изказвания за настъпила гибел на пациент в следствие от лекарска неточност, което сочи на вероятно осъществено закононарушение по член 123 от Наказателния кодекс -  причиняване на гибел заради професионална несъобразителност ", е записано в правосъдното решение по постъпилата тъжба. Съдът добавя, че преди да се постанова санкция глоба за нарушаване, би трябвало да се изчаката мнението на прокуратурата. Държавното обвиняване се самосезира след гибелта на Елисавета, само че досъдебното произвеждане не е завършило.

" Разследването тече доста постепенно, само че продължава. Чакаме да ни извикат, когато завърши. За тази санкция узнавам от вас ", съобщи за " 24 часа " майката Цеца Станева. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР