Медицински специалисти смятат, че тенденцията е твърде крайнаПри ЯМР по

...
Медицински специалисти смятат, че тенденцията е твърде крайнаПри ЯМР по
Коментари Харесай

Профилактичeн ЯМР на цялото тяло – дали е само въпрос на здравна култура?

Медицински експерти считат, че наклонността е прекомерно последна

При ЯМР по лично убеждение има риск резултатите да покажат “фалшиви позитиви ” и да основат ненужно безпокойствие (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора се насочват към новата „ топ “ здравна услуга – ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло. Диагностиката дава обещание да разкрие до последния подробност всичко, което се крие в човешкото тяло, освен това изцяло безвредно. Но медици и анализатори приканват да заобикаляме сходна профилактика. Защо? Какво се случва в реалност?

Неотдавна звездата Ким Кардашиан показа в Instagram, че се е подложила на ЯМР сканиране на цялото тяло. Тя стана следващата блестяща звезда, доверила се на новия тип здравна профилактика. Кардашиан и мнозина други убеждават американците да си създадат сходен обзор.

Макар че ЯМР нацяло тяло е наклонност, за която доста се приказва оттатък океана, у нас тя също набира известност. Кратка информация в интернет незабавно ни води до няколко клиники, предлагащи сходно сканиране. Има даже и ваучери за великодушни отстъпки: до 45%!

Цената на сходна услуга е сериозна, само че не непостижима. Към момента офертите у нас варират в диапазона 900-1500 лв., а оттатък океана цената е към 2500 $.

Изглежда, че услугата за магнитно-резонансна томография (:МРТ, в действителност по-правилното название на ЯМР) за цялото тяло се харесва на мнозина. Според експерти, това са избран вид консуматори, които са склонни да се взират в здравето си. Те изпитват неутолим апетит за допустимо най-вече здравни данни за себе си. Биха желали да намерят някакъв „ безспорен “ способ за ранно диагностициране на евентуално скрити здравни проблеми. За тях е привлекателна вестта, че могат да създадат самодейни проби, с цел да схванат в точния момент, в случай че „ има нещо “.

Някои медици разясняват, че сходна цялостна образна диагностика се прави най-вече от любознание или за пък за реализиране на лично успокоение. Но болшинството са срещу сходен ход.

Проактивна грижа за здравето…

За значително хора услугата за МРТ на цялото тяло е услуга, която може да запълни празнотата, оставена от общоприетото здравно обслужване – дългото очакване пред кабинетите, безконечната свртъх-заетост на персоналния доктор, вездесъщия дефицит на посоки. Поради всичко това мнозина се усещат незадоволително обгрижвани от медицинските експерт. Изпитвайки потребност от повече внимание, такива хора могат да решат да „ вземат личното си здраве в личните си ръце “ и сами да се ревизират дали в телата им не се случва нещо евентуално рисково.

От друга страна, за мнозина услугата може да наподобява разумна последваща стъпка в новата здравна просвета, в която измерването на крачките, съня и калориите към този момент е „ стандарт “.

А от време на време просто става въпрос за възприятие за надзор и предпочитание да се избегне случайността на хроничните болести, споделя доктор Мариан Дъбард-Голт – онколог, генетик и доктор по превантивна медицина в онкологичния център Фред Хътчинсън в Сиатъл.

Някои изследвания са открили, че сканирането на цялото тяло може да улови ранни признаци на рак и други здравословни проблеми при някои пациенти. Хората с фамилна история или други рискови фактори за избрани болести биха могли да се възползват от цялостните прегледи.

…или ненужно безпокойствие?

Повечето медицински експерти по света, които са взели отношение към явлението, считат, че наклонността е прекомерно последна.

„ Хората имат вяра, че знанието постоянно е положително нещо “, споделя доктор Джефри Линдер – шеф на катедрата по обща вътрешна медицина във Факултета по медицина на Северозападния университет „ Фейнберг “ в Съединени американски щати. Но „ има причина лекарите да не тестват всекиго за всичко всякога “.

Мнозина лекари показват, че резултатите от ЯМР на цялото тяло в действителност е по-вероятно да основат ненужно безпокойствие. В реалност доста хора си имат възли, кисти или характерни формирания в телата си, които са естествени и са безобидни, само че могат да наподобяват притеснителни при сканиране. Човекът, тръгнал да търси „ дали има нещо “, неумишлено е податлив да се вторачи в сходна находка. Видял „ нещо подозрително “ в резултатите от своя МРТ, той по всяка възможност ще бъде обзет от паника, безпокойствие. А това е доста евентуално да е ненужно.
още по темата
„ Някои резултати от сканирането може да излизат отвън „ естествения “ диапазон, без в действителност да са същински рискови “, изяснява Линдер. „ Трудно е обаче да не стартираме да се тревожим за която и да е необикновена находка “.

Според него и други лекари, не е инцидентен фактът, че ЯМР нормално се назначава от доктор след обзор по отношение на дадена симтоматика. И, всекидневно, сканирането касае тъкмо избрана област от тялото, а не целия организъм.

Преглед на проучване от 2019 година заключава, че „ доставчиците на здравни услуги не следва да оферират магнитно-резонансна томография на цялото тяло като предпазен здравен скрининг на асимптоматични субекти отвън изследователска среда “. Обзорът акцентира, че сходни сканирания постоянно дават „ подправени позитиви “ или „ неубедителни резултати “, които изискват евентуално ненужни следващи проучвания.

Медицинските сдружения в Съединени американски щати, в това число Американския лицей по превантивна медицина, Американския лицей по радиология и Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати, споделят сходна позиция. Според тях, налице са „ лимитирани доказателства “, че цялостните ЯМР сканирания обезпечават осезаеми изгоди за множеството здрави хора.

Доколкото въобще има статистики, те поддържат сходна теза. Само 14% от случаите на рак в Съединени американски щати са открити посредством скринингови механизми.

Стартъпи или опитни играчи

Въпреки запасите на специалистите, услугите за ЯМР нацяло тяло няма възможност да изчезнат скоро. Всъщност, оттатък океана услугата стартира да се предлага най-много от новостартиращи компании – така наречен стартъпи – общително предлагащи ЯМР сканиране по лично убеждение на всеки жител. Новите частни „ клиники “, заели се се това, процъфтяват. У нас пазарът е разбъркан – предложенията идват както от млади нови „ клиники “, по този начин и от одобрени огромни болнични заведения.

Клиентелата в сходни здравни центрове единствено ще пораства, съгласно прогнозите на пазарните анализатори. Пазарът на решения за здравно самотестуване – разпалил се с помощта на масовизиранието на ковид-тестовете за домашна приложимост по време на пандемията – се чака да се удвои през идващото десетилетие.

От друга страна, съответно ЯМР пазарът е бизнес, оценен на 5,26 милиарда $ за 2022 година, съгласно анализаторите от Grand View Research, или даже на още по-голяма сума: 7,09 милиарда щатски $ за 2023 година, съгласно Markets аnd Markets.

Самите технологии за сканиране еволюират, с цел да обзет колкото се може повече пациенти. Тъй като провеждането на ЯМР сканиране се случва в уред, сходен на огромна тръба, в изискванията на мощен звук, то хората с клаустрофобия не понасят проучването, само че от ден на ден пазарни играчи оферират така наречен „ отворен ЯМР “ – открити машини, удобни за пациентите с клаустрофобия и за по-едрите хора. Някои от производителите оферират и „ педиатрични апарати за ЯМР “, като прибавят рисунки и карикатури върху апаратите за ЯМР, с цел да успокоят децата, влизащи в скенера.

Маркетинговите послания стават все по-фини. Те разчитат да основават у хората чувството, че имат повече надзор над здравето си. Посланията на доставчиците се великодушни. Обещават да ревизират за „ няколкостотин положения “, в това число тумори, аневризми и кисти. Убедителни са, тъй като припомнят, че ЯМР технологията се счита за изцяло безвредна, защото при нея не се употребява радиация.

Описанията оферират услугата като подобаваща за „ пациенти, които желаят да създадат профилактичен обзор, с цел да са спокойни за здравословното си положение “ – нещо, което мнозина приветстват на фона на всеобщата заетост на персоналните лекари. Въпреки сериозната позиция на множеството лекари, здравните центрове, предлагащи ЯМР за цяло тяло въпреки всичко стартират услугата за „ пациенти, които нямат никакви признаци “, с необикновен фокус върху такива, които имат генетична предразположеност или така наречен фамилна анамнеза.

Интерпретиране на резултатите

За тези, които са решили да се подложат на ЯМР сканиране, без да са ориентирани от доктор и без да имат смущаваща симптоматика, е доста значимо интерпретирането на резултатите от теста, акцентира доктор Дъбард-Голт. Това би трябвало да се прави от доктор, който е кадърен да вземе поради целия здравен профил на индивида. Голяма част от тази подробност се губи, когато някой прави тест по лично убеждение, споделя лекарката. „ Имате потребност от здравен експерт, с цел да интерпретира резултатите “, заключава Дъбард-Голт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР