Медицинска лаборатория ЛИНА обявява новите си профилактични кампании. Те са

...
Медицинска лаборатория ЛИНА обявява новите си профилактични кампании. Те са
Коментари Харесай

11 профилактични кампанни в лаборатория „ЛИНА” през март и април

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” афишира новите си профилактични акции. Те са общо 11 и още веднъж оферират значими проучвания на понижени цени.

Кампаниите важат във всяка от независимите на „ ЛИНА ” в област Варна. За тях НЕ е належащо направление от доктор или авансово записване на час.

Таксата операция е 2 лева

 

Актуални профилактични акции – март и април 2023

Метаболитен панел на понижена цена от 46.30 лева на 32.00 лева

Началото на всяка профилактика – сложно проучване, в което са включени: цялостна кръвна картина с 16 индикатора, както и: кръвна захар, общ белтък, албумин, пикочна киселина,  холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, АсАТ, АлАТ, ГГТ, калий (К), натрий (Na) и хлориди (Cl). Препоръчително е тези проучвания да се вършат най-малко един път в годината за следене на метаболизма и на общото здравословно положение. Анализите се правят заран на гладно.

Витамини по желание: Витамин D на понижена цена от 25.00 лева . на 19.00 лева и Витамин B12  на понижена цена от 20.00 лева.  на 16.00 лева

Можете да изберете един или да комбинирате и двата. Изследванията са подходящи  както при подозрения за недостиг на съответните витамини или анемия (витамин B12), по този начин и преди банкет на хранителни добавки, които ги съдържат. Добре е анализите да се вършат заран на гладно, а за Витамин B12 – две седмици след прекъсване на приема на лекарства и добавки с него.

Скрининг на щитовидна жлеза: F t 4 и TSH на понижена цена от 24.00 лева.  на 14.00 лева

Изследванията на щитовидната жлеза оказват помощ в диагностиката на редица болести, по тази причина нейното постоянно следене е значимо. Тази профилактична акция комбинира хормоните Ft4 и TSH, чиито равнища демонстрират дали има отклонения във действието на една от най-важните жлези с вътрешна секреция в човешкото тяло. Изследванията се правят заран на гладно и преди първото утринно кафе.

Репродуктивен баланс: LH, FSH, Estradiol, AMH (антимюлеров хормон)  на понижена цена от 88.00 лева на  61.00 лева

Тези хормони са ориентирани към всички дами, които имат проблеми с менструални цикъл,  планират бременнност или процедура по асистирана репродукция. Тук особено е включен антимюлеров хормон, който се употребява за оценка на яйчниковия запас. Той е най-хубавият биохимичен маркер за функционалността на яйчниците, защото се секретира от дребните растящи фоликули като по този метод отразява и запаса на яйчниците от тях. С възрастта, AMH последователно понижава и е неоткриваем при менопауза. Така той е ранен и благонадежден знак за влошена яйчникова функционалност и ориентир за настъпване на менопауза. По равнищата му може да се съди за броя на яйцеклетките, които биха могли да бъдат извлечени след стимулация. За разлика от FSH, АМН може да бъде измерен когато и да е от менструалния цикъл и демонстрира минимални междуциклична вариабилност. LH, FSH и Estradiol е целесъобразно да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.



Костна обмяна: калций (Ca), фосфор (P), Акционерна фирма (ALP), PTH на понижена цена от 28.00 лева на 21.00 лева

Този пакет включва маркери за оценка положението на костния минерален продан и неговата регулация. Той е подобаващ във всички случаи на недоволства,  свързани с костите и ставите като: болежка, отичане, зачервяване, утринна вдървеност и други Подходящо допълнение може да бъде и в ранната диагностика на остеопорозата, на болесттите на паращитовидните жлези, при хронични бъбречни болести, както и при пациентки,  приемащи заместителна хормонална терапия в пре- и постменопауза или при дълготрайно лекуване с кортикостероидни лекарства. Изследването се прави наложително заран на гладно.

Туморни маркери

Туморни маркери дами: CA 125 , CA 15-3 , CA 19-9   на понижена цена от 54.00 лева.    на 38.00 лева
 CA 125 е маркер за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника. CA 15-3 е маркер за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера.CA 19-9 е раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт: рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур. 
 

Туморни маркери – мъже : PSA, free PSA, CA 19-9 на понижена цена от 54.00 лева на 38.00 лева
PSA e простатспецифичен антиген и се употребява за скрининг на рак на простатната жлеза. Тук са включени общ PSA и свободен (free) PSA, като свободният PSA подкрепя диференциалната диагностика на рака на простата  и доброкачествените болести на жлезата, които също водят до нарастване на PSA.Съвместното проучване на двата индикатора има диагностично значение в случаите на леко повишени стойности на PSA - в границите на 4-10 ng/ml. При естествени стойности на общия PSA, свободният PSA няма диагностична стойност и проучването му не е информативно. Затова тази кампания  е насочена към пациенти, при които при предишни проучвания са открити повишени стойности на общия PSA за следене и разграничение на злокачествено от доброкачествено заболяване, както и на нуждата от биопсия на простатната жлезата.CA 19-9 е раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт: рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур. 
Профилактичната акция с проучвания на туморни маркери е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.

Бременност – TORCH проби на понижена цена от 78.00 лева на 55.00 лева

За спокойствието на бъдещите майки този пакет включва проби за: рубеола (Rubella) IgG, цитомегаловирус (CMV) IgG, херпес симплекс вид 2 IgG (HSV2), токсоплазмоза IgG (Toxoplasma gondii). Тези инфекциозни причинители могат да нанесат вътреутробни увреждания на плода, в случай че майката няма построен имунитет.  Информираността за тези болести при обмисляне на бременност или в първия триместър на настъпила към този момент такава е част от профилактиката на вродените болести. За проучванията се взема кръвна проба.

Гастро панел   на понижена цена от 160.00 лева на 128.00 лева

Той сплотява следните проучвания: хеликобактер пилори IgG, гастрин, pepsinogen I, pepsinogen II, PG I/ PG II. Изследването е кръвно, а посредством изброените биомаркери може да се направи оценка на положението на лигавицата във всички отдели на стомаха.

Кога е подобаващ?

Ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, отичане на корема, гадене, повръщане, тежест или болежка в стомаха преди или след нахранване, това проучване е уместно за вас и може да откри дали организмът е бил изложен на зараза с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани измененията. Тази скринингова стратегия е доста полезна  за ранна диагностика на главните преканцерозни болести на стомаха – Хеликобактер пилори зараза и атрофичен гастрит. Този профилактичен пакет разрешава да се насочат към инвазивното ендоскопско проучване гастроскопия единствено тези пациенти, при които това е строго належащо.

Извършва се на гладно като някои медикаменти, които повлияват стомашната секреция на солна киселина,  могат да повлияят резултатите от теста.

Гастропанелът е индиректен способ за оценка на положението на стомашната лигавица и не може изцяло да размени „ златният стандарт “ в диагностиката на стомашните болести – гастроскопията.

ДНК диагностика

Пакет предварителна защита: HPV - скрининг (високорискови типове) и течно основана цитология на понижена цена от  98.00 лева на 74.00 лева

Това е една от най-хубавите предварителни защити против рак на маточната шийка. Пакетът включва течно основана цитонамазка и ДНК скринингово проучване за разкриване на високорискoви генотипове човешки папиломен вирус (HPV). За взимане на проба, пациентката би трябвало да посети своя гинеколог, след което да я донесе в лабораторията. Изследването се прави сред 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се предлага потреблението на вагинални душове, тампони и вагинални лекарства минимум 48 часа преди пробовземането.

Повече за проучванията

Течно основаната цитология (ТБЦ) е актуален диагностичен способ, при който кафези от шийката на матката се следят под микроскоп за предракови и ракови промени.

HPV пробата е молекулярно проучване за съществуване на високорискови типове  човешки папиломен вирус, потвърдено причиняващи рак на маточната шийка (РМШ). Тестът дава опция за разкриване на риска от развиване на този тип рак доста преди да са настъпили клетъчни промени. Комбинирането на ТБЦ и HPV тест оказва помощ за ранното и тъкмо слагане на диагноза и своевременното и сполучливо лекуване.

Лактозна нетърпимост (RT-PCR)  на понижена цена от 84.00 лева на 59.00 лева

Лактозната непоносимост  е относително постоянно срещано положение при възрастните, което се дължи на понижената дарба да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните артикули. Лактозната нетърпимост се дължи на неналичието на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза в тънките вътрешности. Когато това се случи лактозата минава в дебелото черво и се разгражда от там намиращите се бактерии, което води до формиране на газове и други артикули причина за недоволствата на пациентите с лактозна нетърпимост.

  Какви са признаците при лактозна нетърпимост?

-Коликообразни болки,

-Подуване на корема,

-Газове,

-Диария,

-Гадене.

Те могат да бъдат от леки до тежки според от количеството на употребяваната лактоза и степента на понижена дарба за синтезиране на ензима,който я разгражда.

Най-често срещаната лактозна нетърпимост е първичната, при която количеството на ензима лактаза, който се образува в тънките вътрешности, понижава с придвижване на възрастта. Лактозната назадничавост може да бъде и вторична – дължаща се на болести като: цьолиакия, възпалителни болести на червата, интервенции, контузии. Характерно за нея е, че когато се в профил повода, довела до появяването ѝ, тя изчезва.

Най-рядко срещана е вродената лактозна нетърпимост, която е налице от самото раждане. Временна лактозна нетърпимост може да има и при прибързано родените деца.

Лаборатория „ ЛИНА ” предлага  генетичен тест 7REAL-TIME PCR  за  лактозна нетърпимост при възрастни MCM6: 13910 T> C . Това е най- постоянно срещаният вид лактозна нетърпимост. С придвижване на годините способността на организма да усвоява глюкозата понижава в една или друга степен, като за това виновни са както гените, които носим, така  и расата,  количеството на употребяваните млечни артикули, методът на живот и съпътстващите болести.

Кога би трябвало да се тестваме за лактозна нетърпимост?

Изследването е уместно за пациенти, които са забелязали, че имат коликообразни болки, отичане на корема, газове и диария след консумация на мляко и млечни творби. Също при пациенти със синдром на раздразненото черво.

 Резултатите за лактозна нетърпимост би трябвало да бъдат тълкувани сложно дружно с дргите резултати от направените изследния  на пациента от доктор.

 

Такса венепункция и транспортна среда: 2 лева

 

* обява

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР