Медицинска грижа по домовете, е новата социална услуга, която ще

...
Медицинска грижа по домовете, е новата социална услуга, която ще
Коментари Харесай

Болните и възрастните хора със специални потребности ще получат нов вид грижа

Медицинска грижа по домовете, е новата обществена услуга, която ще бъде реалност от есента в Бургас. Тя е предопределена за самотни хора, които имат здравословни проблеми или възрастни с увреждания. Очаква се в идващия стадий да бъдат обслужвани освен жители на Бургас, само че и на доста други градове в страната.
" Досега предлагахме на възрастните и болните поотделно обществена и здравна услуга. Сега ще им осигурим една обща социално-здравна патронаж на услуга, и то вкъщи. Защото доста от тези хора даже не могат да излизат на открито. С тази усъвършенствана интегрирана услуга, към този момент ще можем да им оказваме помощ с хранене, разчистване, лекуване, рехабилитация в техния дом. Предвиждаме да назначим в екипа и психолог, защото в доста от случаите тези самотни хора са с меланхолия, тъгуват по своите деца и внуци ", сподели кметът Димитър Николов при показване на плана. На срещата в Бургас участваха зам.-министърът на Социалното министерство Зорница Русинова и зам.-кмета на общината доктор Лорис Мануелян.
„ С тази стратегия за пръв път ще тестваме и новия Закон за обществените услуги. Ресурсът на ОПРЧР, по която се финансира и бургаският план, ще бъде повишен със 70 % през идващия програмен интервал “, добави зам.-министър Русинова.
Нуждаещите се от сходна грижа в Бургас са 241 души, на възраст над 65 години. За тях ще се грижат 15 домашни санитари, 10 медицински сестри, обществен служащ,  рехабилитатори, психолог, водач, координатор.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР