Медици от Пирогов и ръководството на Българския лекарски съюз проведоха

...
Медици от Пирогов и ръководството на Българския лекарски съюз проведоха
Коментари Харесай

Кацаров и Пирогов съжаляват за разменените реплики, Балтов е аут

Медици от " Пирогов " и управлението на Българския лекарски съюз организираха " помирителна " среща със служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров и екипа му в сряда за усмиряване на тона сред тях. В сряда уволненият след разкритията за източване на НЗОК шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов публично бе освободен и в Търговския указател бе вписан новият шеф проф. Иван Поромански, който до момента оглавяваше Клиниката по гнойно-септична хирургия на болничното заведение. Разкритията на НЗОК, че " Пирогов " е точила обществен запас с фиктивни хоспитализации, поради което Балтов беше уволнен, провокираха митинги на работещи в болничното заведение. Те отхвърлят обвиняванията, че са източвали НЗОК и би трябвало да връщат 1 млн. лв.. Конфликтът сред тях и Кацаров се изостри в допълнение откакто здравният министър се разгласи за една от жертвите на фиктивните хоспитализации в лечебното заведение.

" Време беше да създадем такава среща, с цел да понижим напрежението. На всички ви е ясно, че съвсем 100 % от нещата, които се изговориха в общественото пространство, на практика не дават отговор на истината . Те по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Ситуацията е доста деликатна ", сподели след срещата при Кацаров ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Той изчете декларация от 4 точки, към които са се обединили Министерство на здравеопазването, БЛС и представителите на " Пирогов ".

" Първо, и двете страни изричат страдание за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение . Второ, откритите административни нарушавания от НЗОК ще бъдат прегледани от способените органи (бел. ред. ще се следва процедурата по обжалване, арбитраж и вероятно съд). ", сподели Маджаров. Той заяви, че медиците имат уверението на новото управление, че констатациите от инспекцията на НЗОК са обжалвани.

Министерство на здравеопазването и БЛС заявяват, че имат доверие на всички лекари от " Пирогов " и се сплотяваме и към нуждата от здравна промяна, " която да понижи опцията за такива недоразумения ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР