Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за фалшиви версии на

...
Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за фалшиви версии на
Коментари Харесай

СЗО предупреждава: На пазара има фалшив Ozempic

Световната здравна организация (СЗО) издаде предизвестие за подправени версии на лекарството за диабет вид 2 Ozempic (семаглутид) на Novo Nordisk. Поради огромното търсене на Ozempic, Wegovy (друг артикул със семаглутид за отслабване) и други сходни медикаменти като Mounjaro (тирзепатид) на Eli Lilly, дефицитът в международен мащаб е довел до появяването на подправени артикули.

СЗО заяви, че през октомври 2023 година в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди Ozempic, а през декември 2023 година - в Съединени американски щати. Това е първото публично уведомление по отношение на фалшификатите, само че от 2022 година насам има от ден на ден известия за подправени артикули със семаглутид в международен мащаб.

Тези подправени артикули могат да бъдат нездравословни, като евентуално могат да причинят здравословни затруднения от неправилни съставки и недекларирани спомагателни дейни съставки като инсулин. СЗО поучава пациентите да заобикалят закупуването на семаглутид от непроверени източници, като да вземем за пример някои онлайн уеб страници.

Помощник-генералният шеф на СЗО по въпросите на достъпа до медикаменти и здравни артикули доктор Юкико Накатани прикани здравните експерти, регулаторните органи и обществеността да бъдат наясно с тези фалшифицирани партиди и да оповестяват на съответните органи за всички подозрителни медикаменти.

Въпреки че не предлага използването на семаглутид за лекуване на диабет заради високата му цена, СЗО създава насоки за евентуалната му приложимост при лекуване на затлъстяване като част от модел за сложни грижи. През 2023 година Ozempic генерира към 14 милиарда $ доходи, което съставлява 41% от общите продажби на Novo Nordisk. Компанията усили цената на лекарството по-рано тази година, като четириседмична доставка към този момент коства 969 $.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР