Медици от колежа Алберт Айнщайн“ заявиха за скорошно начало на

...
Медици от колежа Алберт Айнщайн“ заявиха за скорошно начало на
Коментари Харесай

Лекарство срещу старост започва изпитания върху хора

Медици от колежа „ Алберт Айнщайн “ обявиха за скорошно начало на клинични тествания на специфичен препарат, което би трябвало да забави стареенето на човешкия организъм.

Учените са получили авансово утвърждение от надзорните органи на Съединени американски щати, оповестява Science.

„ Никога не сме твърдели и не приказваме, че се готвим изкуствено да прибавим години живот към периода, който би трябвало да живее човек. Но въпреки всичко, в случай че нашите опити завършат сполучливо, то ние по-скоро ще можем да живеем по-дълго от всекидневно, само че това не е първостепенната цел на тези опити.

Нашата задача е да продължим периода на здравия и пълностоен живот “, споделя Джей Олшански (Jay Olshansky) от университета на Илинойс (САЩ).

Както споделя Нир Барзилай (Nir Barzilai) от колежа „ Айнщайн “ в Ню Йорк, неговата научна група в близко време ще стартира огромен опит, в границите на който три хиляди възрастни доброволци ще вземат метформин – лекарство против диабет, което съумяло да удължи живота на гризачи с 5–6% в опити, които техни сътрудници провели преди две години.

Въпросното лекарство трансформира работата на митохондриите и ги привежда в енергоспестяващ режим, като ги кара по-активно да окисляват мазнините. Благодарение на това мишките страдали по-малко от затлъстяване, катаракта и се чувствали по-добре в последните месеци от живота, в сравнение с техните събратя от контролната група.

Като цяло действието на метформин върху организма било аналогично на процесите, които протичат при храненето с нискокалорична диета.

Както изяснява Барзилай, метформирът, без значение от относително слабия му резултат, има едно основно предимство – той е доста добре изучен в последните 30 години, безспорен безвреден е за човешкия организъм и не го убива, в случай че препаратът се одобри в неправилна доза.

Барзилай твърди, че към този момент повече от пет години използва това лекарство, което лекарите му изписали след развиването на преддиабетно положение.

Тези обстоятелства и други причини убедили служителите от Управлението по надзор на питателните и лекарствените артикули на Съединени американски щати (FDA) да разрешат на екипа му провеждането на опит, без значение че той нарушава основното предписание на FDA – всеки медицински опит би трябвало да е ориентиран за лекуването на една съответна болест. Стареенето, както изясняват откривателите, не се счита за болест.

Засега това позволение носи кардинален, а не фиктивен темперамент, и медиците занапред следва да модифицират процедурата за осъществяване на опита, с цел да подхожда той на всички правила. И въпреки всичко Барзилай, Олешански и техните сътрудници са сигурни, че са съумели да си завоюват единодушието на медицинските служители.

В момента учените събират средства за осъществяване на толкоз огромни клинични тествания. Според оценките им са нужни сред 30 и 70 милиона $ и редица частни вложители към този момент са показали интерес към опита.

Както се надяват биолозите, след окончателното утвърждение към плана може да се включат държавните научни фондации на Съединени американски щати.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР