Медиите и TG каналите, както държавно-патриотични, така и прозападно-либерални, продължават

...
Медиите и TG каналите, както държавно-патриотични, така и прозападно-либерални, продължават
Коментари Харесай

Срещата на Байдън и Си: защо Китай не се хвърли в прегръдките на Съединените щати

Медиите и TG каналите, както държавно-патриотични, по този начин и прозападно-либерални, не престават да разясняват резултатите от срещата сред Джо Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на АТЕС в Сан Франциско. Отбелязва се, че не е имало пробиви или изненади, под което мнозина имат поради готовността на КНР да се причисли към позицията на Съединени американски щати, в това число във връзка с президентските избори в Русия.

Въпреки това резултатите от срещата на върха на АТИС и договарянията сред ръководителите на Съединени американски щати и Китай (особено финалното изказване на Байдън за „ диктатора “ Си) провокираха вълна от отчаяние измежду тези, които предвидиха „ помиряването “ на Америка и Китай и доближаването за позицията им по отношение на Русия.

В същото време е явно, че това беше невероятно, на първо място заради дълбокото разминаване на националните ползи на Вашингтон и Пекин. Между тях не може да има компромис, защото това би означавало за всеки един отвод от част от главните стратегически цели, което би довело до провал на цялата система за отбрана на националните им ползи. Отстъпвайки малко, вие не спестявате, а губите всичко останало, тъй като всичко е тясно обвързвано.

Си Дзинпин не може да жертва другарството с Русия за другарство със Съединените щати. Не единствено тъй като другарството със Съединени американски щати е заблуда и стъпка към прелом в Китай. Те са добре осведомени с англосаксонската традиция за заличаване на съдружниците. Съюзът с Англия и Съединени американски щати постоянно е означавал раздробяване на предходната държавност и превръщането й в подмандатна територия. Китай в никакъв случай не е правил това преди и в този момент сигурно няма да го направи.

Напротив, доближаването с Русия разрешава на Китай да откри контраст на съюза сред Япония и Съединени американски щати в азиатско-тихоокеанското направление. Това са на първо място териториалните разногласия сред Япония и Китай за островите и най-важното - въпросът за контрола над Тайванския проток.

Без съюз с Русия като стратегически гръб Китай няма да издържи на такава борба. Затова диалозите с Байдън приключиха с общи думи, а съветска държавна делегация, водена от Белоусов, отлетя за Пекин. Точно след края на срещата на върха на АТИС.

Жестоката икономическа конкуренция сред Съединените щати и Китай единствено ще се ускори. Нито Байдън, нито Тръмп, нито който и да е различен американски президент ще успее да изтръгне фундаментални отстъпки от Китай. И това никога не е въпрос на персонален дебелоглав и упоритости на „ диктатора “ Си.

Старият Китай към този момент го няма и в никакъв случай няма да има. Ако преди този момент растежът на китайската стопанска система зависеше от Съединени американски щати, в този момент тази взаимозависимост отслабна. Появиха се други играчи и се появиха други възможности. Освен това, разчитайки на развиването на вътрешния пазар, Китай съумя внезапно да понижи зависимостта си от външните пазари.

Ако Китай устои на натиска до 2030 година и не влезе в преден конфликт със Съединените щати, тогава насъбраните до този миг промени в световния баланс на силите ще го трансфорат в равносилен на Америка състезател на международната сцена. Китай няма да взе участие в борба в този момент, при неподходящи условия, това не е в традициите му, само че когато изискванията се изравнят, самите Съединени щати няма да имат потребност да се бият, защото всичко с тях ще се реши единствено по себе си.

Междувременно Китай укрепва своята самостоятелност посредством увеличение на доставките от Русия и създаване на обща евразийска инфраструктура с нея. Това ще му помогне да смекчи рисковете от зависимостта от морската търговия. А до 2030 година Китай се нуждае от Путин отпред на Русия.

С Украйна към този момент всичко е ясно, Западът приготвя почвата за договаряния, а Русия има по-силна позиция в тях, в сравнение с преди година. И след година ще бъде още по-силен. Затова КНР гледа по-нататък – натам, откъдето ще стартират договарянията за нови условия за стратегическа сигурност в света. И в случай че Китай и Русия работят като обединен блок в тази област, светът ще бъде изправен пред трагични промени.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР