Мечтая за автентична лява европейска партия - БСП, която да

...
Мечтая за автентична лява европейска партия - БСП, която да
Коментари Харесай

Защо говорят за Крум Зарков?

„ Мечтая за достоверна лява европейска партия - Българска социалистическа партия, която да направлява и да съставлява голяма част от хората с леви убеждения; която да дава отговор на упованията, тематиките и проблемите на младите ”, споделя Зарков. Той се трансформира в опонент на Корнелия Нинова по силата на това, че има различно мнение, от време на време непопулярно и не се колебае да го споделя във форумите на Българска социалистическа партия, само че в никакъв случай не я е атакувал обществено в медийното пространство.

 

Крум Зарков не заема управителен пост в партията, макар че несъмнено има капацитет за това. Връща се в България след приключено право в „ Сорбоната “ и специализации в Института по политически науки в Париж и в Академията по интернационално право в Хага.

Приятелите му знаят, че той не е очаквал кариерата му  у нас да стартира в миг, когато политическите процеси се развиват на бързи обороти и че ще му се наложи да натрупа  доста опит за малко време. Така си изяснява и някой неточности в първите му крачки в политиката. Сред тях е една имитация за „ измъчването на дядовците “, за която той доста пъти по-късно обществено се извини. Изпуснатата имитация той изяснява с нежеланието му

младежите да носят отговорност за минали събития,

на които даже не са били очевидци.

Не се тормози от острите политически разногласия. Към някогашния министър на правораздаването Даниел Кирилов, да вземем за пример, се обръча с думите „ Държите се като законодателен терорист “. Но спорейки, акцентира причини, без да наскърбява персонално съперниците си. Вероятно по тази причина печели уважението на доста от тях. 

Лидерът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков наскоро съобщи, че би желал да работи с него, тъй като го харесва като човек. Това провокира разнопосочни мнения в политическите среди. Но сюрпризирани нямаше, тъй като Крум Зарков постоянно моли за нов жанр на другарство сред политиците.

Разбирането му за връзка е, че взаимното почитание може да бъде сполучливият жанр на държание през днешния ден, след 10 години на примитивно и даже вулгарно политическо говорене. С изказванията и с държанието си  Крум Зарков чертае  нов профил на българския политик - диалогичен  в името на постигането на положителни дела.

Може би това изяснява за какво

общо 487 делегати на партийния конгрес през 2020 година

му гласоподават доверие при избора на Национален съвет на Българска социалистическа партия. Така той става единственият, получил поддръжката на над половината от всички участници във форума.

Като представител на левицата от Русе, Зарков взема драговолно проблемите на партията в града. И неслучайно русенската организация на Българска социалистическа партия работи в сговор, при уравновесено разпределение на дилемите и отговорностите. Младият социалист е и измежду първите представители на Българска социалистическа партия на митингите против корупционния режим през лятото на 2020 година. Той е там съвсем всеки ден измежду млади и възрастни хора, измежду съпартийци и безпартийни.

Една от отличителните черти на Крум Зарков е, че не се опасява да споделя това, което мисли. Нито за изчезналото господство на закона в България, нито по други " бодливи " тематики. Ето за какво

става обект на инспекции от страна КПКOНПИ и Национална агенция за приходите

– структури, употребявани през последното десетилетие основно като шпиц команди за " мокри поръчки " против критиците на властта. Въпреки че не са открити никакви нередности към договорката с жилището му в София, инспекцията остава да виси като предизвестие към него - да си мери думите, когато се отнасят до мощните на деня.

Предупреждението е обяснимо и е резултат от знакова политическа изява: от името на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков се изрича против номинирането на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ - комисията, призвана да преследва необяснимото благосъстояние, чието и да е то.

„ Превърнахте страната в царство на неправда със знаме 500-еврова банкнота и герб, на който се мъдри калинка “, обръща се той към ръководещите по време на вота на съмнение в размирното минало лято.

Не всички в Българска социалистическа партия се отнасят към Зарков с схващане и благосклонност, нещо типично за Столетницата. Причината е, че той уверено и еднопосочно

изповядва полезностите на европейската социалдемокрация.

И не се колебае да изрича непопулярни отзиви, когато е уверен, че  са в публичен интерес. Зарков е измежду първите обществени фигури, оповестили се изрично в интерес на имунизацията против Ковид-19. Той ясно декларира, че имунизациите са към този момент изпитано в напредналите европейски страни средство за запазване на околните ни от подлия вирус и за връщане към естественото ни битие.

Откровеността на Крум е отличителна линия на характера му. Тъкмо тя го направи неуместен за (до)сегашното управление на левицата и докара до последователното му изтласкване от централния партиен уред. Но търсенето на истината, съчетано с упоритостта му,  с юридическата му подготвеност и с неговата неотстъпчивост към несправедливостите, става причина за " противоположния резултат " - редовите съпартийци да заговорят за него като за идващия ръководител на левицата. Въпреки че той самият към момента не е оповестил

дали след оставката на Нинова ще се кандидатира за лидерската позиция.

Помолен преди дни да разяснява най-явните проблеми на хората, излезли на напред във времето по време на предизборната акция, Зарков дава отговор:

„ Проблемите през днешния ден са проблемите, които видях преди 7 години. Те  даже   се задълбочиха. Нито положението на пътищата, нито опазването на здравето, нито образованието са в по-добро положение. Нито корупцията е намаляла. Обаче вътрешно аз съм убеден, че нещата в България ще потръгнат. Тези избори демонстрират, че макар цялата истеричност на политическата обстановка, болшинството от хората у нас се разпознават в полезности като почтеност, подготвеност, правдивост, правда,  морал. Има голям прикрит капацитет в нацията. И считам, че ще преодолеем рецесиите и доста бързо ще се развием в разнообразни области, когато тези полезности станат неизменима част от ръководството на България. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР