„Мечтая да свиря български фолклор“, заяви пред „Монитор“ преди година

...
„Мечтая да свиря български фолклор“, заяви пред „Монитор“ преди година
Коментари Харесай

Ара Маликян научи Криво садовско хоро заради Васко Василев - slava.bg

„ Мечтая да изсвирвам български фолклор “, съобщи пред „ Монитор “ преди година и половина един от най-известните цигулари в света – испанецът с арменска кръв и ливански генезис Ара Маликян. Е, фантазията му бързо се реализира, с помощта на виртуозния му сътрудник – българина концерт-майстор на Кралската опера Васко Василев.

Двамата са остарели другари и съученици, които поддържат доста близки връзки и до през днешния ден. Чуват се всеки ден и от години възнамеряват да създадат общ план, само че невъзможните им работни графици не са го разрешавали до в този момент, разкриват от екипа на българина. И двамата са същински любимци на българската аудитория, а времето, което карантината поради пандемията от ковид им обезпечи най-сетне докара до общ „ концерт “ с Криво садовско хоро в интернет.

Васко, Ара, пианистът и тромпетист Виктор Вайехо и перкусионистът Хуан Хередия от Chambao (с последните двама Васко е гастролирал и в България и работи от дълги години) изненадаха почитателите си със комплицираното неравноделно хоро. Те се включиха с общо видео, в което солото си разделяха Василев и Маликян. Изпълнението не е планувано дълго. Василев е предложил на Ара композицията, той я е харесал и като на смешка са решили да я изсвирят дружно. Само за няколко часа тази смешка, снимана от хола, беше гледана над 100 000 пъти и феновете непрекъснато нарастват.

"Сметките на вируса могат да излязат криви, в случай че останем у дома и вършим каквото обичаме, с хората, които обичаме ", гласи текстът към видеото в профила на Васко Василев във Facebook. „ Българска фолклорна мелодия „ Криво хоро “ дружно с положителния ми дълготраен другар Васко Василев “, пък е обявил общото осъществяване Ара.

Припомняме, че за българската аудитория сантиментът на Василев към Криво садовско хоро напълно не е неочакван. На огромното си турне предходната година Васко изсвири тъкмо него, в аранжимент на учен Петко Радев.

Дългоочакваната кооперация сред Ара и Васко във Facebook, дава вяра на ценителите на класическата музика и модерния взор към нея, какъвто и двамата имат, че най-сетне ще видят любимците си на една сцена.

Предпоставка за това са и съвсем припокриващите се дати на турнетата им у нас при започване на лятото.

Източник: Монитор
Снимка: Facebook
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР