Майка в Бразилия наскоро роди бебе с височина 60 сантиметра

...
Майка в Бразилия наскоро роди бебе с височина 60 сантиметра
Коментари Харесай

Какъв е шансът бебето ви да бъде огромно

Майка в Бразилия неотдавна роди бебе с височина 60 сантиметра и тежащо 7,3 кг. Ангерсън Сантос е роден посредством цезарово сечение в болница Педре Коломбо в Паринтинс, щата Амазонас.

Младият господин надмина най-тежкото бебе момиченце до момента, което се ражда 6,8 кг през 2016 година – само че нито едно от двете деца не съумява даже да се приближи до най-тежкото бебе в историята изобщо, което забива кантара на колосалните 10,2 кг. в Италия през 1955 година

За да калибрираме визията си за новородено – момчета нормално тежат към 3,3 кг., а девойките – към 3,2 кг.

 Baby Face

Терминът, употребен за изложение на тези великански бебета, е макрозомия (което на гръцки значи огромно тяло). Всяко бебе, което тежи повече от 4 кг, без значение от гестационната му възраст, се споделя, че има макрозомия.

Тези бебета съставляват към 12% от ражданията. При майки с гестационен диабет (висока кръвна захар, която поражда по време на бременност), процентът се усилва до сред 15% и 45% от ражданията.

Има фактори, които усилват риска майката да роди гигантско бебе – един от тях е телесното тегло: дами със затлъстяване два пъти по-често раждат бебета с макрозомия. Прекомерното наддаване на тегло по време на бременност също способства за вероятността.

Гестационният диабет също – лекарите в болница Падре Коломбо свеждат размера на Ангерсън до „ диабетното положение “ на майка му. Част от заболяването се дължи на повишение на инсулиновата устойчивост на майката по време на бременност (дори при тези без гестационен диабет), което усилва количеството глюкоза, която минава през плацентата до плода и му оказва помощ да пораства прекалено. Състоянието също по този начин оказва помощ на липидите (мазнините) да навлязат в плацентата, осигурявайки на бебето повече гориво за напредък.

Напредналата възраст по време на бременност също усилва възможностите за раждане на бебе с макрозомия – в случай че майката е над 35 години, вероятността е с 20% по-голяма. Възрастта на бащата също има значение: в случай че той е над 35 години, рискът се усилва с 10%.

Предишни бременности също усилват риска, защото с всяка последваща бременност тежестта при раждане се усилва. Просрочените носене – което продължава и след общоприетите 40 седмици – също усилва риска, изключително от 42 седмица натам.

Момчетата пък са 3 пъти по-склонни от девойките да се родят макрозомични.

Раменна дистокия

Бебетата с макрозомия, напълно предстоящо, са по-склонни да срещат усложнения при напредване през родовия канал заради огромния си размер. Например, много постоянно се случва рамото на бебето да се захване зад срамната кост на майката. Медицинският термин за това е „ раменна дистокия “.

Докато бебето е заседнало, то може да спре да диша. Това може също да аргументи строшаване на ключиците или увреждане на нервите на брахиалния сплит, които зареждат ръцете – в най-тежките случаи увреждането може да бъде непрестанно. Раменната дистокия се среща при към 0,7% от всички раждания, само че при макрозомните бебета честотата е към 25%.

Жените също са изложени на нараснал риск от вагинално скъсване, което по-късно усилва риска от следродилен кръвоизлив – водещата причина за гибел при майките в международен мащаб – и затова колкото по-голямо е бебето, толкоз по-голям е рискът от увреждане по време на обикновено вагинално раждане.

Макрозомията също води до нараснал риск от продължителна втора фаза на раждането, когато шийката на матката е изцяло разширена и главата на бебето се движи във влагалището. Поради размера на бебетата, това придвижване може да бъде по-бавно от нормално, което може да усили риска майката да заболее от зараза, задържане на урина и хематом (вътрешен кръвоизлив).

Едно нещо, което не знаем за макрозомичните бебета, е дали те остават по-големи през целия живот. Ограничените данни, които съществуват, допускат, че те са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до седемгодишна възраст и също по този начин е по-вероятно да развият диабет вид 2 на по-късен стадий от живота си.

В бъдеще може да забележим да се раждат повече „ великански “ бебета, защото тези, родени след 1970 година, са с към 450 гр. по-тежки от родените преди 1970 година Нарастващите равнища на затлъстяване, което е главен фактор за развиването на положението, също е мощен фактор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР