Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу Ковид-19. А

...
Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу Ковид-19. А
Коментари Харесай

Майка ми не иска да се ваксинира. А е лекарка.


Майка ми изрично отхвърля да се имунизира против Ковид-19. А е лекарка. Как да ѝ обясня какъв брой сбъркани са причините ѝ? Нашият сътрудник Сертан Сандерсон споделя персонален опит:

Вероятно всички имаме близки, които се отнасят скептично към новините, свързани с ковид. В моя случай това е майка ми, с която непрекъснато влизаме в спор, когато приказваме за пандемията.

Тя е родена в самия завършек на Втората международна война. И изцяло разбирам, че нейното потомство доста държи на сигурността в живота, залагайки по-скоро на консервативните полезности. Но събитието, че тя е лекарка с дълготраен стаж, влиза в внезапен контрастност с нейното мнение.
Редакцията предлага
Аргументите на майка ми

В името на истината: скептицизмът на майка ми няма нищо общо с, а се дължи на нейното здравно обучение и на знанията ѝ. Фактът, че всички ваксини против ковид бяха създадени за по-малко от година, е за нея задоволителен мотив да си зададе един кардинален въпрос.

Нужни са били десетилетия, до момента в който се реализира триумф в битката против детския паралич или едрата шарка, изяснява ми тя. А в този момент не е имало задоволително време да се тества успеваемостта на имунизациите, камо ли да се подсигурява тяхната сигурност и сигурност. Щом са били нужни десетилетия за създаването на ваксина против хепатит Б да вземем за пример, по какъв начин в този момент Pfizer, Moderna и сие съумяха толкоз бързо да пуснат на пазара своите препарати против Ковид-19, пита се още майка ми.

Оттам нататък на мен като публицист неизбежно ми се постанова да пазя медицината като цяло - и то тъкмо пред майка ми, лекарката, която явно не е изключително впечатлена от невероятния прогрес в медицинските проучвания през последните 50 години. Тя и до момента има вяра, че единственото избавление от непрекъснатите болки при менструация е в отстраняването на матката в подобаващия миг. Освен това счита, че обрязването при мъжете е най-хубавата гаранция за отбрана от излъчените по сексуален път заболявания.

В моменти като този се пробвам да ѝ обясня, че при ковид нещата стоят иначе - нито можем да го махнем с интервенция, нищо можем да го убием с антибиотик. Единственото решение на този стадий е основаването на колективен имунитет посредством всеобща имунизация.

Ако не можеш да обясниш на една над 70-годишна лекарка, че освен това състояние имунизацията е в неин личен интерес, целият диалог замязва на опита да обясниш на малко дете, че пясъкът на детската площадка не е за ястие. И в двата случая най-после се стига до сълзи.

При една от срещите ни по Коледа майка ми непрекъснато сравняваше битката против пандемията с битката против ХИВ. Щом учените са съумели толкоз бързо да разработят ваксина против Ковид-19, за какво още няма ваксина против СПИН? - пита ме тя. За нея това е следващото доказателство, че имунизациите против Ковид-19 са чисто и просто неистина.

Сертан Сандерсон

Майка ми, способната лекарка, приключила преди време втора по триумф във випуска си, явно не може да разбере комплексността на нещата: не схваща, че отбраната на фармацевтичните патенти години наред възпира битката против ХИВ; че Съединени американски щати - страната, която влага най-вече в медицински проучвания, трансформира преди време СПИН в предизборна тематика и по този начин на процедура подписа смъртната присъда на хиляди хомосексуални; не схваща и какъв стремглав прогрес бе реализиран в проучването на ДНК през последните 25 години.

По-добре да си мълчим?

Майка ми. И че в случай че оправянето с един вирус е толкоз елементарно, СПИН би трябвало към този момент да не съществува.

Какво да върша в този момент? Да принудя майка ми да отиде на доктор, с цел да се имунизира? Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал за заплахите? И дали въобще е почтено да популяризирам нейните визии, без да ѝ дам опция да се отбрани? Или някои възгледи са просто неприемливи?

На фамилен празник не се приказва за политика и вяра - това неписано предписание от дълго време го знаем. Може би би трябвало да включим и Ковид-19 в листата със неразрешените тематики. Дори това да значи, че измежду гласовете, които ще накараме да замлъкнат, ще бъде и нашият личен глас.

*****

Вижте и това видео:
Д-р Мария Богоева е на 81 години. Всеки ден лекува заболели от Ковид-19.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР