Мая Кулишева Кандидатът на БСП за район „Студентски“ е само

...
Мая Кулишева Кандидатът на БСП за район „Студентски“ е само
Коментари Харесай

За сигурността на район Студентски ще бъде създадено ново полицеско управление


Мая Кулишева

Кандидатът на Българска социалистическа партия за регион „ Студентски “ е единствено на 28 години. Роден и израсъл в същото обитаемо място, той приключва право в УНСС, сега е докторант по специалността политология. Работил е в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и в Патентното ведомство на Република България.

- Социологическо изследване тези дни сподели, че 42% от жителите желаят кметът им да е млад, почтен, некорумпиран, а 72% са безапелационни, че би трябвало да е роден и израсъл в региона, за който се кандидатира. Вие се вписвате в сходен профил, а и сте правист по обучение. Струва ми се, че към 90% от претендентите на Българска социалистическа партия за районни кметове са висшисти, по този начин ли е?
Права сте. Този път градската организация на Българска социалистическа партия заложи на по-млади свои фрагменти, а аз имам достойнството да съм най-младият, под тридесет годишна възраст съм. Смятам, че този метод е верен и ще докара до най-малко 5- до 10 наши районни кметове.
- Район „ Студентски “ не е като другите, склонен ли сте? Настоящият кмет от една страна получава отличие за стратегия за образование на децата, обвързвано с сигурността на придвижването, от друга в репортаж видях общежития на един университет с мухал, падаща мазилка и хлебарки...
- Да, този регион е по-специфичен от другите. На първо място тъй като е дом на доста студенти, знаете, че в студентски град се намират общежитията на всички висши образователни заведения в столицата. От друга страна в региона има и три жилищни квартала – единият от тях по-млад, към момента разрастващ се. Това са жк „ Мусагеница “ жк „ Дървеница “ и жк „ Малинова котловина “. Проблемите в региона са освен характерни а и доста разнородни – до момента в който студентите имат едни проблеми, то живущите в жилищните квартали се вълнуват от други. Споменахте кмета Дилчев и той в действителност поставя доста грижи за децата в региона, провежда детски лагери по време на ваканцията дружно с Национална спортна академия. Тази му активност заслужава възторженостти и в случай че бъда определен за кмет на „ Студентски “ несъмнено, че ще продължа неговите положителни практики. По отношение на общежитията в Лесотехническия университет - там изискванията са в действителност потресаващи, само че казусът е, че те не са напълно грижа на районната администрация, тъй като и самото висше учебно заведение е належащо да обезпечи със свои средства ремонтите, като включи и МОН. Мисля, че е нужна една междуведомствена комисия или съвет, който да направи всичко допустимо да се подобрят жилищните условия на студентите, тъй че те да дават отговор на 21-век, а и на континента в който живеем, нали сме част от Европейския съюз. Другият значим проблем, с който би трябвало да се оправим е сигурността на региона и по-специално опазването на реда в Студентски град. И преди съм казвал, че сигурността би трябвало да е приоритет на районната администрация – доста са младежите, естествено има и доста заведения и това основава предпоставки за нарушавания на публичния ред. И тук би трябвало да се извърши заложеното в нашата платформа, а точно възобновяване на непрекъснато настоящо районно полицейско ръководство. Казвам възобновяване, за какво преди време съществуваше такова само че бе изместено в „ Младост “. С новото районно ръководство ще се усили численият състав на чиновниците, в този момент полицейското наличие е освен официално, то няма такова. Има единствено чиновници на КАТ, само че не и служители на реда.
- Не сте ли мислили за участъков служител на реда, който да си познава квартала?
- Има квартални служители на реда, само че това е незадоволително. Един квартален на 20 000 души не може да обикаля непрекъснато, той не е патрулен с цел да следи за реда.
- Но по какъв начин си представяте всеки регион с ръководство – това са началници, редови патрулни – няма ли да нарасне невъобразимо Министерство на вътрешните работи?
- Запознат съм с активността на ведомството – там постоянно има запас от 4-5 хиляди свободни щатни бройки. Тоест, няма да се усили броят, а ще се заемат незаетите налични щатни места. И още не мисля, че е нещо неприятно хората в региона да виждат повече полицейско наличие и да се усещат по-спокойни за дома си, за фамилията. Да не пропусна тук и видеоконтрола, знаете какъв брой е значим в битката с престъпността – на основни места където се концентрират повече хора, включително пазари, по-големите улици. Защото в случай че там има видео наблюдаване хората, тръгнали да извършат незаконно действие най-малко ще се замислят дали да го вършат, също така ми се желае и повече камери да има към учебните заведения и детските градини.
- Да разкажем за работата и структурирането на районните кметове, те са в действителност реализатори на бюджет, който им дефинира Голяма столична община. Имате администрация, комисии, специалисти. Как ще се разгърнете, по какъв начин ще извършите стратегиите си, като средствата са незадоволителни, на какви спомагателни средства можете да се надявате?
- Действително, районните кметове с днешна дата са малко като с вързани ръце, напълно подвластни от общината, само че в нашата платформа за ръководство на общините и от там и регионите са заложени законодателни промени, посредством които районният кмет и районната администрация да станат първостепенни разпределители на бюджетни средства и по този начин да не са напълно подвластни. И тук имам предвид промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, тъй като в този момент най-честия израз за районния кмет е, че е „ пощенска кутия “. И аз не съм склонен с това районните кметове да реализират единствено политиките на Голяма община. Районният кмет би трябвало да има доста повече пълномощия и по тази причина е наложителна законодателна смяна.
- Това са ваши оферти в дълготраен проект, по този начин ви разбирам, тъй като виждате какви са козметичните промени които се вършат в законодателството за общините, а децентрализацията е дума без наличие, макар експлицитните наставления и от Европейски Съюз за по-голяма автономия и повече запас за районите.
- Да това е в действителност в дълготраен проект, само че да се върнем към средствата. Истина е, че основаването на районно ръководство в регион „ Студентски “ ще отнеме огромна част от средствата, само че ние ще търсим и взаимоотношение с другите ведомства. Знаете, че без да си под егидата на Министерство на вътрешните работи построяването на ново полицейско ръководство няма по какъв начин да се случи. Другите цели на моето ръководство ще са запазване на парковете и зелените площи на региона. Аз пребивавам в жк „ Мусагеница “, познавам доста добре целия регион, учил съм и не преставам да изучавам тук.Това е моят дом и всеки ден, когато излизам на улицата желая да виждам една чиста, съвременна, зелена заобикаляща ме среда. Затова проблемите ме засягат освен като претендент за кмет, а и като един от всички поданици на региона. Скъп ми е и както споделих Студентски град, тъй като там не преставам да изучавам, в този момент съм докторант в УНСС. Искам градинките в кварталите да си опазим, да се срещат там съседите, да играят шах пенсионерите и да дишат чист въздух. Знаете, че зелените елементи на столицата сякаш стават все по-малко, по тази причина би трябвало да ги опазим непременно, а безконтролното презастрояване да спре.
- Как ще вземат участие и жителите в ръководството на регион „ Студентски “?
- Прозрачността е наложителна, а жителите са също незаобиколим фактор във вземането на всички решения. Затова и в моята стратегия са планувани доста публични разисквания, даже в случай че това не е планувано законово. Искам по всяка тематика, която може да бъде предмет на спор да се събират жителите и районната администрация с цел да организират своите полемики, тъй като както е известно от дълбока античност „ в разногласието се ражда истината “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР