Маурицио Сари описва Джосеп Гуардиола като „приятел” – някого, когото

...
Маурицио Сари описва Джосеп Гуардиола като „приятел” – някого, когото
Коментари Харесай

Неуморният футболен естет и пушач с 38-те статични положения

Маурицио Сари разказва Джосеп Гуардиола като „ приятел” – някого, който почита първом и най-много като човек. Докато се подготвя обаче за формалния си прощъпалник в британския футбол против тима на Гуардиола – Манчестър Сити, мисълта на италианския треньор се насочва към една вечеря в средата на юни.

Тя била в Милано Маритима – морски курорт на италианското Адриатическо крайбрежие, в хотел „ Перла Верде”. Менторът на двамата – легендата Ариго Саки, също бил там и по думите на Сари това било „ доста, но доста занимателна вечеря – да слушаш Ариго е постоянно нещо изключително”.

Сари още не беше застанал отпред на Челси в оня миг. Всъщност не беше отпред на никой клуб, откакто воденият толкоз впечатляващо от него в последните три сезона Наполи го бе заменил с Карло Анчелоти. При все това Сари се усещаше като бъдещия управител на Челси и, като подобен, било немислимо да не разиска клуба и Премиър Лийг с Гуардиола.

Това бил необикновен интервал за италианския експерт, тъй като, колкото и да е необичайно, той към момента имаше настоящ контракт с Наполи. Челси обаче откри метод да се раздели с Антонио Конте и най-накрая разгласи привличането на Сари на 14 юли.



Както му споделил Гуардиола ли? Според самия ментор на „ сините” няколко неща били най-съществени. На първо място била потребността от време за пригаждане към условията на британския футбол, а най-важното нещо съгласно предводителя на Сити било супервисокото равнище на футбола в Премиър Лийг.

И въпреки всичко Гуардиола обрисувал картинката положително. „ Пеп ми сподели, че футболът си е футбол на всички места и в случай че имам опцията да дойда в Англия, би трябвало да я сграбчи – спомня си Сари. – Защото всеки треньор през днешния ден желае да работи в Англия. Премиър Лийг е най-хубавата лига в света.”

Италианецът е на път да разбере от личен опит какъв брой тъкмо сложна може да бъде тя, при все това е съвсем невероятно да определим какъв брой сериозен мач е този за Къмюнити Шийлд. Броят ли се вкараните голове в актива на играчите? Брои ли се трофеят за трофей? Някои ще ви отговорят с „ да”. Спомнете си единствено по какъв начин Жозе Моуриньо размахваше три пръста във въздуха, откакто неговият Манчестър Юнайтед завоюва Лига Европа в сезон 2016/17. Къмюнити Шийлд сигурно се броеше за Требъла на Жозе. Други не са толкоз сигурни…



Най-важното обаче е, че отсреща е Сити на Гуардиола – тимът, който набра рекордните 100 точки по пътя си към купата предишния сезон, а това съставлява най-страховитият съперник. Сари назова Гуардиола „ гений” при представянето си на „ Стамфорд Бридж”, а в петък добави това с думите, че приятелят му е „ за злощастие най-хубавият треньор в света”.

Дружбата на двамата се зароди от взаимното почитание към налаганите им стилове на игра – и двамата дават приоритет на високия пресинг, късите пасове и атакуващия футбол. Сари обаче осъзнава каква бездна делеше Сити от Челси предишния сезон. Тя се оразмерява с акуратност на 30 точки и превъзмогването надалеч няма да е фасулска работа. Италианецът означи нееднократно, че каталанският му противник е работил две години със своя състав, а той – две седмици и половина със „ сините”.

Сари сподели през усмивка също, че желае да остане 10 години, тъй че по-добре никой да не му споделя по какъв начин в предходните 10 клубът назначи осем разнообразни мениджъри. Ще отнеме време на експерта да наложи своята система 1-4-1-2-3, още повече че играчите му са привикнали да играят с трима в отбрана при Конте. Колко тъкмо време обаче?



Минаването към системата с трима бранители лиши на Конте единствено двайсетина дни до сполучливите резултати, а Сари загатна, че от неговия метод са почнали да берат плодовете в Наполи след единствено три мача. Какво ли не би дал, с цел да се случи нещо сходно и в този момент!...

Той към този момент наподобява като спечелил една ранна борба. Заяви недоволството си от късното завръщане за предсезонна подготовка на Уилян, който посочи проблеми с паспорта си и в същото време е ухажван от Реал Мадрид и други клубове. Наставникът обаче след това почисти нещата с бразилеца и изрече убеденост, че той ще остане този сезон.

Сега би трябвало да убеди също Еден Азар и Тибо Куртоа, че бъдещето им е под негово управление в Челси. Двамата белгийци трябваше да се завърнат в базата Кобам в съботазаедно с Н’Голо Канте, Оливие Жиру, Гари Кейхил и Миши Батшуай, които също играха до самия завършек на международното състезание в Русия, а се знае чудесно, че мениджърът избира да работи с към този момент наличните в клуба играчи, вместо да прибавя извън.

Сари малко приказва за нови попълнения, като изключим признанието му, че счита за „ необходим може би халф с разнообразни характеристики”. Педро възобнови контракта си с една година до юни 2020-а и наставникът желае да провокира лавина от още почитатели, като убеди основните играчи, че назрява нещо хубаво на „ Стамфорд Бридж”.



А това, последното, е много евентуално при този неотклонен деец. Сари остава постоянно да работи в извънработно време, възнамерява тренировките си доста деликатно и постоянно ги води, за разлика от много мениджъри в Англия, които делегират постоянно занимания на своите помощници. Залага на цели 38 разновидността на статични положения, които играчите му са длъжни да запаметят и да извършват функциите си в тях и насън да ги бутнат. Тези разновидности си имат къси кодови имена, да вземем за пример Почо – на името на физиотерапевта.

Като предшественика си Конте доста залага на видеоанализите. В Наполи използваше дронове за снимане на тренировките от птичи взор, а в Соренто помнят по какъв начин работел във видеозалата като фанатик, постоянно припрян за следващия запис, който да разчлени.



Един от методите на Сари да пребори неизбежния стрес при този изцеждащ метод на работа и на живот е пушенето. Говори се, че опустошава по пет кутии цигари дневно. Той е спокоен, умислен и доста религиозен. Ако тимът му загуби мач като посетител, в никакъв случай повече не се връща в същия хотел. Ако победи, детайлите от тренировките остават едни и същи.

Челси не можеше да вземе другояче по-различен стилово и поведенчески треньор от Конте. Сега следва най-интересното – превръщането на „ сините” в напълно друг тим със същите играчи.
Дейвид Хитнър, „ Гардиън”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР