“Материята на брака в България е изведена на конституционно ниво.

...
“Материята на брака в България е изведена на конституционно ниво.
Коментари Харесай

Борислав Цеков за еднополовите бракове: В Конституцията на България ясно е записано, че бракът е между мъж и жена

“Материята на брака в България е изведена на конституционно равнище. Съдът в Страсбург нито може да промени конституционния ред в България, нито може да задължи страната да го промени ”. Това изясни пред БНР Борислав Цеков, лекар по Конституционно право.
Той разяснява проблема на Лили Бабулкова и Дарина Коилова, които са дружно от 14 години и са се оженили във Англия, само че българските институции не признават брака им, тъй като е еднополов. Еврорейският съд се произнесе по техния проблем.

“Трайна процедура на съда в Страсбург е, че материята на брака е въпрос на така наречен независимост на преценка на страните. Правят се опити с целесъобразен темперамент да се върви в посока на приравняване или въвеждане на така наречен еднополови бракове. Но нищо автоматизирано и императивно за България не следва от това решение ”

От българските управляващи зависи дали може да се вкара сходна форма на правна наредба на еднополови връзки и на небрачна, само че устойчива връзка- партньорство, разясни още той пред БНР.

“Трябва да се държи сметка, че не може тази наредба да прилича брака. В Конституцията на България ясно е записано, че бракът е сред мъж и жена. Въпрос на политическа полемика и на конституционно болшинство е дали това състояние може да се промени.

Има една линия, която се следва от наднационални органи и институции, в това число в Европейски Съюз, където се счита, че би трябвало последователно да се унифицират правните сестеми и обществената процедура в страните. Но в последна сметка всичко се взема решение от суверенните страни.

България има всички причини за това, което е нашият парламентарен ред и в случай че няма смяна в публичните настройки и ново конституционно болшинство – за различен парламентарен ред, не може да се приказва за никакъв напън и той да бъде мотив за конституционна проверка ”.

В конституцията ни е заложено, освен това по един стабилен метод, участието в Европейски Съюз, разяснява той настояването на Соломон Паси и група интелектуалци за осъществяване на такава смяна в главния закон на страната ни.

“Заложено е по метод, който изключва провеждането на референдум да излизане от Европейски Съюз. Писал съм изявления по тази тематика. Хубаво е да се съветват преди да оферират, а не да се хвърлят фойерверки.

Още през 2005 година взехме решение въпроса с Европейски Съюз и с преградата за възможни популистки опити да извадят България от цивилизования и свободен свят и да ни запратят в някакви евразийски кюшета ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР